Rusové při útoku na základnu přišli o 150 vojáků, Ukrajinci si počkali na velitele

Ukrajinci upřesnili bilanci útoku na ruskou základnu v okupované části Záporožské oblasti, ukrajinská média informují až o 150 zlikvidovaných okupantech, včetně 10 důstojníků. Běloruskému autoritářskému vůdci Alexandru Lukašenkovi stačí už jen stisknout na příkaz z Kremlu tlačítko, aby mohl začít mobilizovat. Další mobilizace se podle ukrajinské rozvědky chystá i v Rusku, jednat se má až o 500 tisíc mužů. Ukrajina přijala sankce, které postihnou desítky ruských umělců a osobností veřejného života, a to včetně operní pěvkyně Anny Nětrebkové nebo filmového režiséra Nikity Michalkova.

Běloruskému autoritářskému vůdci Alexandru Lukašenkovi stačí už jen stisknout na příkaz z Kremlu tlačítko, aby mohl začít mobilizovat. Německým médiím to podle agentury DPA řekl bývalý ministr kultury Pavel Latuška, který žije v exilu ve Varšavě a je členem exilové vlády opoziční vůdkyně Svjatlany Cichanouské.

Latuška uvedl s odkazem na zdroje z Minsku, že téměř všichni zaměstnanci běloruského ministerstva vnitra byli požádáni, aby odevzdali své pasy. Tyto informace pocházejí z různých měst v zemi. „To znamená, že tito lidé již nemohou opustit území Běloruska, pokud budou mobilizováni,“ vysvětlil Latuška.

Ukrajinci při útoku na ruskou základnu v okupovaném městě Polohy, který proběhl 4. ledna, zlikvidovali 150 Rusů, včetně deseti důstojníků. S odkazem na místní média o tom informuje agentura Unian. Odhalit polohu základny měla jedna ze speciálních jednotek o dva dny dříve. Průzkumníci pak měli hlídat, až bude uvnitř budovy co nejvíce vojáků, následně předali pokyn dělostřelcům, kteří spustili smrtící palbu. V Záporožské oblasti nejde o první podobný případ v tomto roce. Značné ztráty měli utrpět Rusové také po útoku na základnu v nedalekém Tokmaku. Přesné informace se ale v době trvání válečného konfliktu nedají nezávisle ověřit.

Rusko se chystá tento měsíc povolat do armády dalšího až půl milionu lidí, sdělil britskému deníku The Guardian zástupce šéfa ukrajinské vojenské rozvědky Vadym Skibickyj. Na podzim Rusko do bojů na Ukrajině mobilizovalo přibližně 300 000 mužů. Kyjev se domnívá, že nově mobilizovaní vojáci se na jaře a v létě zapojí do série ofenziv na východní a jižní Ukrajině.

Ukrajina přijala sankce, které postihnou desítky ruských umělců a osobností veřejného života, a to včetně operní pěvkyně Anny Nětrebkové nebo filmového režiséra Nikity Michalkova. Informovala o tom agentura Ukrinform. Na sankčním seznamu, který v sobotu dekretem schválil prezident Volodymyr Zelenskyj, je celkem 119 jmen, a to včetně tří osob s ukrajinským občanstvím.

Tagy:
válka Vladimir Putin dolar útok NATO prezident Vánoce Ukrajina zbraně Bělorusko on-line Alexandr Lukašenko Volodymyr Zelenskyj USA Rusko Svjatlana Cichanouská Moskevský Kreml Pavel Pavlovič Latuško