Ruská provokace u hranic s USA. Video ukazuje risk pilota, jen těsně minul americkou F-16

Ruská stíhačka provedla nebezpečný přelet kolem amerického bojového letounu poblíž Aljašky.

Těsný průlet ruské stíhačky kolem americké nad Aljaškou

Americká armáda s malým časovým odstupem zveřejnila záběry riskantního manévru ruské stíhačky, která nebezpečně proletěla v blízkosti amerického bojového letounu F-16. Ke kolizi málem došlo poblíž Aljašky v takzvané identifikační zóně 23. září. Podle amerického velení v této lokalitě nejsou podobné incidenty výjimečné, když ruská stíhačka pronikne do míst, kde nemá co dělat. Píše o tom web CNN.

Ze záběrů je patrné, že ruský letoun se najednou z boku nebezpečně přiblížil k americké stíhačce. Pilot amerických vzdušných sil zareagoval ostrým náklonem vpravo, připomíná web CNN.

ČTĚTE TAKÉ: Putin brousí meč. Analýza popisuje, v čem se nová jaderná výhrůžka z Ruska liší od předchozích

Ruská letadla se objevila v identifikační zóně, kterou kontroluje americká protivzdušná obrana, již několikrát. Oblast se přitom nachází velmi blízko vzdušného prostoru Spojených států a slouží potřebám protivzdušné obrany území.

Video pořízené z palubní kamery stíhačky zveřejnila americká armáda v pondělí. „Manévr ruského letounu Su-35 byl nebezpečný, neprofesionální a ohrozil všechny zúčastněné. Něco takového mezi elitními piloty vzdušných sil nepatří,“ odsoudil chování ruského pilota šéf Severoamerického velitelství protivzdušné obrany Gregory Guillot.

Podle amerického senátora za Aljašku Dana Sullivana je tento incident „dalším důvodem k posílení amerických vojenských sil v této oblasti“, připomíná web ABC News.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ukrajinský dron se slitoval nad ruským vojákem. Shodil mu vodu a instrukce, jak se vzdát

Tagy: