Putin brousí meč. Analýza popisuje, v čem se nová jaderná výhrůžka z Ruska liší od předchozích

Prezident Vladimir Putin na setkání Bezpečnostní rady Ruska varoval Západ před změnou jaderné doktríny, podle které by Moskva reagovala nukleárním útokem i na úder konvenční zbraní. Podle webu Sky News se jedná o nebývale konkrétní hrozbu, jejíž možné dopady bude muset Západ v čele s USA prozkoumat.

Rusko vyhrožuje jadernými zbraněmi často, dosud se ale jednalo vždy o nekonkrétní a vágní hrozby. To se ale změnilo. Ruský prezident Putin oznámil možnou změnu jaderné doktríny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: USA zvažují povolit Ukrajině pálit rakety na Rusko. Odborníci se přou, jestli to pomůže

Na základě nových pravidel by Rusko reagovalo jadernými zbraněmi i na konvenční útok vedený na jeho území. A to v případě, že by útočila země, kterou podporuje jiná jaderná velmoc. Takový úder by Rusko vnímalo jako společný útok států, z nichž minimálně jeden vlastní jaderné zbraně, informovala BBC.

Současná jaderná doktrína umožňuje použití nukleárních zbraní v případě, že dochází k ohrožení bezpečnosti státu.

„Navrhuje se, aby agrese proti Rusku ze strany jakéhokoli nejaderného státu, ale za účasti nebo podpory jaderného státu, byla považována za jejich společný útok na Ruskou federaci,“ prohlásil Putin na mítinku ruské bezpečnostní rady.

„Takovou možnost budeme zvažovat, až dostaneme spolehlivé informace o masivním nasazení vzdušných a kosmických útočných prostředků a jejich překročení naší státní hranice,“ doplnil. Podle něj by Rusko jaderným úderem reagovalo na  „strategická a taktická letadla, řízené střely, bezpilotní letouny, hypersonické a jiné létající prostředky“.

Moskva tím jasně reaguje na současné jednání mezi Ukrajinou a Západem. USA zvažují, že povolí Kyjevu využívat americké zbraně k vnitrozemním útokům na Rusko. Washington podle prvotních signálů takovou povolenku Ukrajině vystavit nechce, v minulosti ale často v podobných případech nakonec povolil.

Další ruský blaf?

Západ teď ale musí řešit, jestli Rusko vysílá do světa další planou výhrůžku, nebo jestli bude tentokrát skutečně reagovat provedením jaderného útoku. „Americký prezident Joe Biden a britský premiér Keir Starmer se to budou snažit zjistit,“ uvádí analýza Sky News. Starmer už dal najevo, že by Ukrajincům útoky západními zbraněmi povolil, Biden ale váhá. A Rusko to všechno sleduje a komentuje.

„Západ bez následků už v minulosti překročil červenou linii – poskytl Ukrajině rakety, pak tanky a nedávno letouny F-16. Byla to taková šavlovačka s tupým ostřím. Tohle působí jako pokus o nabroušení meče. Překreslení červených linií. Protože se to trochu liší od dřívějších jaderných hrozeb. Tohle je konkrétnější, protože je to připojeno k tomuto právnímu rámci,“ stojí v analýze.

Zda to ale znamená, že je ruský prezident Putin připraven zmáčknout červené tlačítko, to nikdo netuší. Ruští představitelé minulý týden anonymně pro list The Washington Post sdělili, že „strašení atomovkami už Rusku přestává vycházet“. Je prý proto na čase přistoupit k eskalaci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry brutálních bojů u Pokrovsku. Ukrajinci rozdrtili velký tankový konvoj Rusů

Tagy: