Exploze a mohutné plameny. Ruské letiště 700 km od Ukrajiny napadly drony, hořela i letadla

  • Téma: Rusko
  • ČTK
  • CNN Prima NEWS
  • Aktualizováno 30. srpna 2023 13:54
Hořící letiště Pskov v Rusku

Drony útočily v Rusku i na Ukrajině

Terčem dronového náletu se v noci stalo letiště Kresty u západoruského Pskova nedaleko hranic s Estonskem a Lotyšskem. Přitom byla podle TASS poškozena čtyři vojenská transportní letadla Il-76. Místní kanál Pskovskaja gubernija, působící v sociální síti Telegram, podle BBC uvedl, že v prostoru 2. brigády sil zvláštního určení, který se nachází vedle letiště, vypukl požár. Drony útočily i na dalších místech v Rusku. Moskva obvinila Kyjev, že podnikl dosud největší útok prostřednictvím dronů na ruském území od začátku ruské invaze, napsala agentura AP. Mluvčí ruské diplomacie obvinila Západ, že s vysíláním dronů pomáhá.

Na záběrech zveřejněných na sociálních sítích bylo vidět kouř valící se nad městem Pskov a mohutné plameny. Gubernátor Pskovské oblasti Michail Vedernikov následně uvedl, že útoky si nevyžádaly žádné oběti a oheň se podařilo dostat pod kontrolu. Na likvidaci požáru se podílelo 21 kusů techniky a 65 osob, napsala agentura TASS. Podle nepotvrzených zpráv médií mohlo na letiště zaútočit deset až dvacet dronů, uvedla AP.

ČTĚTE TAKÉ: Prigožin byl pohřben na předměstí Petrohradu. Poslední rozloučení bylo soukromé

Vedernikov nařídil zrušení všech středečních letů mířících na letiště v Pskově i z něj, aby mohly být během dne na místě vyčísleny všechny škody. Podle agentury TASS útok na letiště, který byl poprvé hlášen těsně před půlnocí místního času, poškodil čtyři vojenská transportní letadla Il-76. Místní kanál Pskovskaja gubernija, působící na sociální síti Telegram, podle BBC uvedl, že požár vypukl v prostoru 2. brigády sil zvláštního určení, který se nachází vedle letiště.

Další drony byly sestřeleny nad Brjanskou, Orelskou, Rjazaňskou, Kalužskou a Moskevskou oblastí kolem ruské metropole, dodalo ruské ministerstvo obrany. Protivzdušná obrana prý rovněž odrazila nálet na základnu ruské Černomořské flotily v Sevastopolu.

Tři drony byly sestřeleny nad Brjanskou oblastí. Ruská média citovala místní obyvatele, kteří slyšeli mohutnou explozi. Další dva bezpilotní letouny byly zlikvidovány v Orelské oblasti. Moskevská letiště Domodědovo a Vnukovo byla dočasně uzavřena, uvedla v noci na dnešek agentura TASS, zatím bez uvedení příčin. Letiště se ale v minulosti uzavírala při náletech dronů na ruskou metropoli.

Uživatelé sociálních sítí podle BBC také tvrdí, že v Brjansku jeden ze sestřelených dronů dopadl na jeden z největších ruských podniků na výrobu mikroelektroniky a způsobil požár, který se již podařilo uhasit.

Moskva v reakci na rozsáhlý útok pohrozila odvetou. Útoky „nezůstanou nepotrestány“, uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Bezpilotní letouny by nedokázaly doletěl tak daleko, kdyby neměly k dispozici informace ze Západu, dodala mluvčí.

Jak řekl novinářům mluvčí Kremlu, ruské úřady se nyní snaží zjistit, odkud byly drony vypáleny. „Nepochybuji o tom, že naši vojenští experti nyní pracují na objasnění všech těchto otázek –⁠ jsou zjišťovány trasy, analyzuje se, jak k tomu došlo, aby bylo zabráněno podobným situacím v budoucnu,“ uvedl Dmitrij Peskov. Ruský prezident je o všech aktualitách neustále informován, dodal. Komentář Kremlu přišel poté, co se na internetu objevily spekulace, například od šiřitele kremelského propagandy Vladimira Solovjova, že do Pskova by mohly létat drony nikoli z Ukrajiny, ale z pobaltských zemí.

Kyjev zničení ruských letadel v Pskově potvrdil, povahu incidentu ale nekomentoval, napsala agentura Reuters. „Ano, čtyři transportní letouny Il-76 byly na letišti v Pskově zničeny a nelze je opravit. Také několik dalších letounů je poškozeno, ale tyto informace prověřujeme,“ uvedl mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky (HUR) Andrij Jusov.

Ukrajinci podobné útoky bezpilotními letouny většinou nekomentují. List Kyiv Post nicméně o víkendu s odvoláním na nejmenovaný zdroj z ukrajinských tajných služeb SBU napsal, že Kyjev nedávno zaútočil právě drony na ruské letiště v Kurské oblasti. A tento útok byl specifický tím, že poprvé byly použity drony pocházející z Austrálie, které jsou vyrobeny z lepenky.

Drony tehdy zasáhly „čtyři letouny Su-30 a jeden MiG-29“ a poškodily radar navádějící protiletadlové rakety S-300 a dva protiraketové systémy Pancir. Zdroj z SBU neupřesnil, kolik přesně bezpilotních letounů bylo při útoku použito, nicméně uvedl, že „pouze tři z nich sestřelila děravá ruská protivzdušná obrana“.

Tagy: