Prigožin byl pohřben na předměstí Petrohradu. Poslední rozloučení bylo soukromé

Lidé v Moskvě vytvořili pro Prigožina pietní místo (28. 7. 2023).

Pohřeb Jevgenije Prigožina

Vůdce ruské žoldnéřské Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin byl pohřben na předměstí Petrohradu, obřad byl soukromý, oznámila jeho tisková služba. Ruský prezident Vladimir Putin se podle dřívějšího vyjádření svého tiskového mluvčího neplánoval obřadu účastnit, informovala agentura Reuters.

O obřadu informovala tisková služba ve stručné zprávě na Telegramu. „Poslední rozloučení s Jevgenijem Viktorovičem se uskutečnilo v uzavřeném kruhu. Ti, kdo se s ním chtějí rozloučit, mohou navštívit Porochovský hřbitov,“ uvedla bez dalších detailů. Agentura AP však upozorňuje, že z prohlášení ovšem není jasné, zda byly Prigožinovy ostatky již uloženy do země.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putin Prigožina nezabil, jen zametá stopy. Ruský exposlanec ukazuje na jiného viníka

O pohřbu se vedly nejrůznější spekulace. Dřívější zprávy zmiňovaly i další hřbitovy ve městě jako možná místa jeho konání. Některá ruská média se domnívala, že by mohl být pochován na Serafimovském hřbitově v Petrohradě, kde úřady o den dříve mimo jiné instalovaly bezpečnostní rámy.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov se k času a místu obřadu dříve odmítl vyjádřit s tím, že jde o soukromou rodinnou záležitost. „Přítomnost prezidenta není předpokládaná,“ reagoval podle Reuters na dotazy ohledně možné účasti Vladimira Putina.

Podle ruské agentury RIA Novosti si příbuzní přáli, aby se pohřbu zúčastnili pouze oni a Prigožinovi nejbližší přátelé. Porochovský hřbitov se nachází na severovýchodním okraji Petrohradu, funguje už od 18. století, poznamenal portál Meduza.

Pohřeb měl i šéf logistiky vagnerovců

V úterý byl zároveň na Severním hřbitově v Petrohradu pohřben šéf logistiky Vagnerovy skupiny Valerij Čekalov. Ten zahynul při pádu letadla společně se svým šéfem. Na jeho pohřeb dorazily spolu s rodinou další desítky lidí, včetně dalších vagnerovských žoldáků a Prigožinových zaměstnanců, uvedla agentura Reuters.

Letoun se zřítil přesně dva měsíce poté, co Prigožin vedl neúspěšnou vzpouru proti ruskému armádnímu velení. Pád stroje nepřežil nikdo z deseti lidí na palubě. Podle předchozích informací byli na seznamu cestujících i Prigožinova pravá ruka Dmitrij Utkin a čtyři muži, kteří zřejmě také patřili mezi vagnerovce. Na rozdíl od Utkina nebo Čekalova se však jejich jména neobjevují na mezinárodních sankčních seznamech, nejsou tudíž považováni za vysoce postavené osobnosti v tomto uskupení. Zbylou trojici na palubě letounu tvořila posádka – dva piloti a letuška.

Příčina pádu letadla není dosud známá, Peskov však minulý týden jako „absolutní lež“ odmítl podezření Západu, že Prigožin byl zabit na příkaz Kremlu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: CNN na místě Prigožinovy smrti. Po šéfovi vagnerovců zbyl jen pomníček, buldozery vykonaly své

Tagy:
Vladimir Putin pohřeb Ukrajina Petrohrad hřbitov Dmitrij Peskov Rusko Moskevský Kreml Jevgenij Prigožin Dmitrij Utkin