Ruské nováčky v armádě nemá kdo cvičit. Trenéři jsou na Ukrajině, nebo mrtví, uvádí Londýn

Ruští branci odjíždějí na trénink. (31. 10. 2022)

Ruská mobilizace přinesla Moskvě údajně 300 tisíc nových branců. Jenže je podle Velké Británie nemá kdo trénovat. Téměř všichni zkušení důstojníci jsou buď na Ukrajině, nebo už padli v boji. Rusko proto údajně musí posílat nové rekruty na základní výcvik do Běloruska. Často ale branci končí na frontě s nulovým zaučením.

Rusko v první fázi mobilizace, která skončila v říjnu, naverbovalo prý 300 tisíc branců. V největší zemi světa ale údajně vzápětí započala její druhá fáze, během které chce Moskva povolat do války na Ukrajině dalších 120 tisíc lidí.

Ministerstvo obrany Velké Británie ale informovalo, že davy rekrutů nemá kdo trénovat. Všichni povolaní ruští důstojníci jsou podle Londýna na Ukrajině, anebo zemřeli ve válce. V Rusku tak zůstalo minimum trenérů, kteří by mohli statisíce branců alespoň elementárně vycvičit.

„Nově mobilizovaní branci mají za sebou pravděpodobně minimální anebo vůbec žádný výcvik,“ informoval Londýn.

Moskva tak musí trénink nezkušených mužů řešit operativně. Nedostatek trénovacích kapacit (a rovněž nedostatek zbraní a munice) v Rusku způsobil, že Kreml musí hledat pomoc jinde. Úřady tak podle Londýna nové brance transportují do Běloruska, odkud po krátkém výcviku putují na frontu.

Útok ze severu

Bělorusko se od začátku války profiluje jako blízký spojenec Ruska. Z území tohoto státu ostatně vojáci Moskvy invazi započali. V posledních dnech se opět spekuluje o tom, zda útočník neotevře znovu severní frontu a nevtrhne do Ukrajiny přes běloruskou hranici.

V takovém případě by Rusko získalo určité taktické výhody. „Především by tam mělo kratší zásobovací trasy, všechno to je o mobilizaci. Na jihu Ukrajiny s tím má Rusko problémy, ale na severu by mohli mobilizovat snadno. Což by znamenalo, že by měli i rychlý přístup do Kyjeva, to je také problém. Rusko už bitvu o něj prohrálo před pěti měsíci. Mohou se teoreticky znovu pokusit ho dobýt,“ řekl pro CNN Mike Lyons, major ve výslužbě.

Takový vývoj událostí by přirozeně nehrál Ukrajině do karet. Jednotky Kyjeva totiž v současnosti provádí úspěšnou protiofenzívu, a to jak na jihu, tak i na východě země.

Tagy: