Ruští branci míří do boje se šrotem či s holýma rukama. Logistika Moskvy schytá další ránu

Ruští branci se začínají bouřit. (Ilustrační foto)

Válka na Ukrajině (31.10.2022 9:01)

Rusové, kteří se stali členy armády po mobilizaci prezidenta Vladimira Putina, odjíždí na Ukrajinu mnohdy s takřka nepoužitelnými zbraněmi, někdy i bez nich. Informují o tom zpravodajci britského ministerstva obrany. Problémem je prý i fakt, že část bojovníků dorazila na okupované území s jinou zbraní, než používá většina ruských sil, takže je pro ně třeba dovážet jinou munici, což zesložiťuje již tak zkoušenou logistiku Kremlu.

Britové hlásí, že Moskva během října již vysadila na frontu několik tisíc čerstvě zrekrutovaných mužů. „V mnoha případech jsou jen velmi chabě vyzbrojeni. Ruští důstojníci během září vyjadřovali znepokojení, že nedávno zmobilizovaní rezervisté přijíždí na Ukrajinu dokonce i beze zbraní,“ informoval britský resort obrany.

Podle zpravodajců ostrovního království, které patří už od začátku války mezi největší spojence Kyjeva, navíc ti ruští branci, co zbraň dostali, ji jen zřídka mají plně funkční. Britové uvádí, že přebírají i útočné pušky AKM, většina příslušníků ruských sil na Ukrajině je však vybavena útočnou puškou AK-74M nebo AK-12.

Zbraně AKM byly vyvinuty již v roce 1959. „Mnohé jsou jen v těžko použitelném stavu, což je důsledkem špatného uskladnění,“ popisovali Britové.

Londýn zmínil, že pušky AKM mají munici ráže 7.62 mm, zatímco zmiňované AK-74M a AK-12 5.45 mm.

„Integrace záložáků s kontraktovníky (vojáky pod smlouvou – pozn. red.) a válečnými veterány na Ukrajině bude pro ruskou logistiku znamenat, že bude muset dovážet dva různé typy munice na frontu, ne pouze jeden. Tohle velmi pravděpodobně ještě více zkomplikuje už tak napjatý logistický systém Ruska,“ odhadují Britové.

Mobilizace vyhnala Rusy do ulic i pryč ze země

Ruská mobilizace, kterou před několika týdny vyhlásil Vladimir Putin, neprobíhala tak, jak byla původně prezentována. Oficiálně měli ruské síly posílit muži s předešlou vojenskou zkušeností či ti, kteří jsou v aktivních zálohách. Ministr obrany Sergej Šojgu si sliboval, že Rusko by takto mohlo získat až 300 tisíc bojovníků.

Jak dokládají zprávy a řada průkazných videí či svědectví z Ruska, tak náboráři často verbují každého muže, na kterého narazí. Obzvlášť znát je tento systém ve východních oblastech Ruské federace, potažmo na Kavkaze.

Řadě Rusů se myšlenka, že by měli zamířit bojovat na Ukrajinu, pranic nelíbí. Někteří vyšli do ulic protestovat proti Putinovi a mobilizaci, ale v drtivé většiny tyto demonstrace ruské bezpečnostní síly násilně potlačily. Někteří ze zadržených protestujících pak v celách rovnou obdrželi povolávací rozkazy.

Jiní občané se rozhodli svoji domovinu raději opustit. Ruské vydání magazínu Forbes uvedlo, že jich od zahájení mobilizace bylo až 700 tisíc lidí. Kreml však tuto informaci popírá.

Rekruti si musí shánět i dezinfekce či tampóny

Na sociálních sítích se pravidelně objevují videa a záběry samotných mobilizovaných. Ti se nechávají slyšet, že dostávají staré a nekvalitní vybavení, a zároveň prezentují neudržovaná centra, v kterých mají být zavřeni.

Před časem média zveřejnila video, na němž ruská důstojnice nařizuje rekrutům, aby si pro svůj pobyt v armádě pořídili od svých příbuzných dezinfekce či škrtidla. „Požádejte své příbuzné. Jsou součástí lékárniček v autech. Proberte je a vezměte je z nich,“ radila brancům. Stejně tak jim doporučila, aby si sehnali tampóny na zamezení krvácení.

Tagy:
válka Vladimir Putin Londýn Moskva zbraň Ukrajina mobilizace Rusko Kyjev Kavkaz Moskevský Kreml Sergej Kužugetovič Šojgu ruská invaze na Ukrajinu