Ruské rakety narušily vzdušný prostor NATO, tvrdí Ukrajina. Rumunsko přelet popřelo

Vzdušný prostor Severoatlantické aliance (NATO) údajně narušily ruské rakety Kalibr. Tvrdí to vrchní velitel ukrajinských sil Valerij Zalužnyj a ukrajinská média. Střely měly být vypáleny z Černého moře a mířily na Ukrajinu. Mezitím však přeletěly Moldavsko a údajně i členský stát NATO Rumunsko. Bukurešť ale narušení svého prostoru nakonec popřela.

Informaci o přeletu ruských raket potvrdilo moldavské ministerstvo obrany. „Naše odpovědné struktury detekovaly raketu v 10:18 (9:18 SEČ), která překročila vzdušný prostor Moldavské republiky u města Mocra v Podněstří a později letěla nad městem Cosăuți,“ uvedl resort. Doplnil, že dále mířily směrem na Ukrajinu. Ministerstvo zahraničí v Kišiněvě si na protest předvolalo ruského velvyslance.

Za ukrajinskou stranu o incidentu informoval tamní nejvyšší armádní velitel Zalužnyj. Podle něj hned dvě ruské rakety Kalibr nejdřív přeletěly ukrajinské pobřeží, poté Moldavsko, pak narušily vzdušný prostor Rumunska, a to kolem 10:33 (9:33 SEČ).

„Poté znovu vstoupily do vzdušného prostoru Ukrajiny na bodu, kde jsou hranice třech zmíněných států. Rakety byly vypáleny z Černého moře,“ napsal na sociální sítě Zalužnyj. Rumunsko je přitom členským státem NATO.

Bukurešť ovšem slova Ukrajinců popřela s tím, že střely rumunský vzdušný prostor minuly. „Nejbližší bod trajektorie cíle směrem k rumunskému vzdušnému prostoru byl zaznamenán našimi radarovými systémy maximálně 35 kilometrů severovýchodně od hranic,“ uvedlo ve zprávě rumunské ministerstvo obrany.

Rusové se k informaci o raketách doposud nevyjádřili. Během pátku však ve velkém odpalovali na Ukrajinu salvy svých střel. Cílem byla zejména energetická infrastruktura. Kyjev uvedl, že o mnoho ruských raket se dokázala postarat protivzdušná obrana.

Některé střely ale cíle zasáhly. Exploze byly hlášené například z Kyjeva nebo Kryvého Rihu, dále pak z Poltavské či Charkovské oblasti.

Tagy: