Ukrajinci popravili naše zajaté vojáky, tvrdí Rusko. Vyšetřovatelé zveřejnili brutální video

Rusové zveřejnili brutální video. Ukrajinští vojáci na něm údajně popravují zajaté příslušníky ruských ozbrojených sil. Záběry, které zatím nebyly ověřeny, se šíří na sociální síti Telegram. Moskva kvůli nim viní Kyjev z válečných zločinů, ten zatím video nekomentoval. Ukrajinci naopak obviňují v řadě případů Rusy ze zločinů proti lidskosti.

Video zveřejněné mimo jiné ruským webem Readovka ukazuje pohled ozbrojence, který stojí nad zajatci ležícími na zemi. Na videu mluví ukrajinsky. Zamíří na hlavu jednoho z mužů v uniformě, který leží na břiše s rukama za hlavou. Chvíli na to mu z těsné blízkosti vypálí do hlavy několik ran. Poté pokračuje k dalšímu ze zajatců. Video končí zvoláním střelce „Sláva Ukrajině!“.

Nelze nezávisle potvrdit, zda byla poprava skutečná, či zinscenovaná a zda mělo jít skutečně o Ukrajince popravující Rusy. Není také jasné, kde a kdy mělo k události dojít. Moskva nicméně podle tamních médií rozjela vyšetřování válečných zločinů ze strany Ukrajiny. Vyšetřovatelé uvedli, že video zobrazuje „vraždu tří ruských válečných zajatců provedenou ukrajinskými nacionalisty“.

Ruská propagandistická mašinérie využila záběry coby nástroj, kterým chce své obyvatelstvo přesvědčit o krutosti ukrajinských nepřátel. „Je to další potvrzení, že proti nám bojují chladnokrevní vrazi,“ řekla pro ruskou televizi RT Viktorija Serdjukovová, ombudsmanka pro Luhanskou lidovou republiku (ukrajinská oblast obsazená proruskými separatisty, nedávno neuznávaným referendem připojena k Ruské federaci, pozn. red.). Ta měla údajně apelovat na mezinárodní lidskoprávní organizace, aby se videem začaly zabývat.

Ruské ministerstvo obrany už v minulosti uvedlo, že násilí na zajatcích a vraždění nevinných „je rozšířená praxe ukrajinských vojáků“. Moskva obvinila Ukrajince například z genocidy separatistů v Donbasu a poprav válečných zajatců. Informovala o tom i západní média, například britská stanice BBC.

Z válečných zločinů jsou na druhou stranu obviňováni i Rusové. Ti mají v nelidských podmínkách držet ukrajinské zajatce, což má vycházet najevo při výměně vězňů. Vracející se Ukrajinci vypadají podvyživeně či mají nedoléčená zranění. Často si také stěžují na brutální zacházení. Rusové mají také popravovat své vlastní vojáky, pokud odmítnou poslušnost nebo nechtějí útočit na ukrajinské pozice.

Rusové jsou obviňováni i z vraždění nevinných civilistů. Příkladem je spoušť, kterou za sebou nechali ve městech Buča nebo Izjum. Když tato města znovu dobily ukrajinské jednotky, nacházely mrtvoly civilistů poházené po ulicích, kde ležely i několik týdnů. Další mrtvé našli v provizorních mučírnách nebo narychlo vykopaných masových hrobech. Moskva odpovědnost za tyto činy odmítá.

Tagy: