Gumovými rohožemi proti ukrajinským dronům. Rusko jde do boje s neobvyklou novinkou

Ruská armáda zavedla novinku, která má její tanky ochránit před ukrajinskými drony. Zároveň má ušetřit peníze. Ruské tanky proto nově „zdobí“ místo kovových klecí vyztužené gumové rohože. O várce nově vybavených tanků T-90 informoval ukrajinský web Kyiv Post s odkazem na televizní kanál ruského ministerstva obrany.

Doteď používali Rusové k ochraně tanků před drony kovové klece. Ty chránily hlavně tankové věže, kde bývá pancíř nejtenčí. Stroj sice ochránily, ale za cenu sníženého výhledu. „Během operací se tyto kovové konstrukce deformují, lámou a ztrácejí své ochranné vlastnosti,“ uvedl podle webu Kyiv Post jeden z ruských vojenských mluvčích.

ČTĚTE TAKÉ: Rusové zřejmě narušili hranice NATO. V Lotyšsku spadl jejich dron, informují média

Rusové proto hledali inovaci, která by tanky ochránila. Zaměřovali se především na to, aby opatření zabránilo dronům prorazit trup. Přijatá řešení ovšem často vytvářela ještě více problémů, které mohli operátoři dronů využít. Patřily mezi ně jak kovové boxy, tak zařízení přerušující spojení mezi operátorem a dronem v terénu. I to ale dokázali Ukrajinci vyřešit, mimo jiné za pomoci umělé inteligence.

Nakonec ruská armáda přišla s poměrně prostým a hlavně levným řešením – vyztužené gumové rohože. Tento nový „pokus“ je z pohledu posádky funkční a navíc i cenově dostupný. Zda a jak bude fungovat v ostrém provozu v každodenních operacích se teprve ukáže. Podle výše zmíněného serveru ale „gumy“ spíše posílí morálku a sebedůvěru posádky tanku, než že by jí přinesly skutečnou ochranu proti dronům.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinci odrazili masivní útok Rusů. Konvoj obrněnců proměnili v dým a oheň, ukazují záběry

Tagy: