Rusko může od plynu odstřihnout další státy, ceny vzrostou už od středy, tvrdí experti

Plynovod Jamal

360° (426)

Rusko během úterý rozhodlo o odstřihnutí Polska a Bulharska od dodávek svého plynu. Podle expertů, kteří byli hosty pořadu 360° na CNN Prima NEWS, nemusí zůstat jen u těchto států. Odborníci očekávají, že už ve středu dojde ke zvýšení cen za energie.

„Na burzách očekávám výrazný cenový růst hned zítra (ve středu),“ prohlásil ve vysílání 360° ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor. Podle něho panuje velké riziko, že Poláci a Bulhaři nebudou jediní, které Rusko od plynu odstřihne. „Fyzicky to v první řadě pocítí Poláci, nicméně v cenové rovině to zasáhne celou Evropu,“ dodal Gavor.

Podobně hovořil i stínový ministr průmyslu a obchodu a nynější místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO). „Vláda musí konat,“ vyzval kabinet premiéra Petra Fialy (ODS). Ten by podle opozičního zákonodárce měl nakoupit dostatečné zásoby plynu, aby bylo Česko připravené na možnost, že o ruské dodávky přijde.

Ekonom a Fialův poradce Štěpán Křeček řekl, že nynější krok Ruska sice může poškodit i Česko, ale zároveň také samotné Rusko. „Bušili jsme se do prsou, že se bude chovat racionálně a bude potřebovat příjmy z plynu. Ukazuje se, že se racionálně nechová,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Křeček.

I on se domnívá, že odstřihnutí Polska a Bulharska povede k dalšímu prudkému nárůstu cen. „Bohužel jsme zažívali energetickou krizi už před touto situací. Teď nás čeká další zlomová událost, která znovu vyostří situaci na trhu,“ řekl ekonom.

Gavor: Poláci s ostřihnutím od ruského plynu asi počítali

„Myslím, že bychom měli rychle doplňovat zásobníky. V tuto chvíli do míry strategických zásob, tedy do 60–⁠70 procent bez ohledu na cenu,“ konstatoval Křeček. „Určitě je lepší mít drahý plyn, než nemít plyn žádný,“ poznamenal.

Gavor uvedl, že Poláci byli na odstřižení od plynu poměrně dobře připraveni. „Mají zásobníky podle posledních zpráv naplněné až z 80 procent,“ vysvětlil Gavor. Pokud podle něj se zásobou vydrží do konce roku, pak by mělo Polsko dostávat plyn z Norska.

Představitel nezávislých dodavatelů energií mimo jiné doporučil, aby si lidé v rámci šetření plynem malinko snížili komfort. „Jeden či dva stupně dolů nikoho nezabijí. Ušetří to značné množství plynu a peněz,“ poznamenal ve vysílání CNN Prima NEWS Gavor. Vítá, že řada Čechů aktuálně projevuje zájem o alternativní způsob vytápění, například o tepelná čerpadla.

Tagy: