Paroubek: Putin hájí národní zájem Ruska, jeho kroky ale nelze ospravedlnit

Jiří Paroubek

Co Čech, to politik! (426)

Bývalý šéf tuzemské sociální demokracie Jiří Paroubek v pořadu Co Čech, to politik na CNN Prima NEWS řekl, že ruský prezident Vladimir Putin se snaží pracovat v národním zájmu své země. Vojenská invaze na Ukrajinu je ale podle něho neospravedlnitelná.

Bývalý předseda vlády poznamenal, že je potřeba se na Putinovu pozici dívat z více úhlů. „Já ho vidím jako politika, který hájí národní zájem Ruska. Kroky, které k tomu směřují, nelze samozřejmě ospravedlnit,“ řekl.

Prezident podle jeho mínění koncem února dospěl do situace, kdy vojenská akce byla jediným nástrojem, kterým mohl svůj zájem prosadit. Paroubek ve vysílání CNN Prima NEWS zároveň poznamenal, že se s Putinem před lety setkal a nepovažoval ho za nějaké monstrum. „Samozřejmě se lidé za těch 10 nebo 12 let mění. Před lety to mohl být trošku jiný člověk,“ dodal expremiér.

V úterý ruská společnost Gazprom odstřihla od plynu Polsko, ve středu to plánuje i vůči Bulharsku. Paroubek varuje, že takový krok může učinit i směrem k dalším státům. „To by znamenalo vážnou situaci pro EU a musely by to řešit špičky unie, jestli udělat výjimku ze sankcí, což já bych viděl jako rozumné,“ pravil Paroubek. Expremiér kromě toho varuje, že Rusko má velké množství dalších surovin.

Tlustý nabízí školní řešení pro ukrajinské děti

Bývalý předseda vlády ve vysílání CNN Prima NEWS také uvedl, že Ukrajina není ideálním státem, „pro který by chtěl válčit“. Paroubkovi vadí například to, že v ní nepůsobí levicové strany.

Paroubek promluvil i k situaci ukrajinských uprchlíků v Česku. Těch sem přišlo již kolem 300 tisíc. Velká část z nich jsou děti, které by postupně měly nastupovat na české školy. „Myslím, že jejich začleňování do zdejší výuky není úplně snadné,“ zmínil Paroubek. „Já bych viděl jako užitečnější, aby se pro ně udělaly třeba prázdninové kurzy a pak by bylo možné, aby se zapojily,“ uvažoval.

Bývalý ministr financí za ODS Vlastimil Tlustý v pořadu Co Čech, to politik jako možné řešení tohoto problému navrhl znovuotevření zavřených škol. „Na venkově jich je spousta,“ pronesl Tlustý.

Tagy:
Vladimir Putin invaze Ukrajina Evropská unie Jiří Paroubek vláda Rusko Vlastimil Tlustý Gazprom ruská invaze na Ukrajinu