Rusko navyšuje zásoby krve. Nedělá to pro nic za nic, má jasno ministr obrany USA

Krevní banka

Rusko přemisťuje svoje vojska stále blíže k ukrajinské hranici a do pohraničí rovněž přilétá více bojových letounů. V Bruselu to ve čtvrtek řekl americký ministr obrany Lloyd Austin. Ruská armáda podle něj rovněž navyšuje zásoby krve. Ta by mohla být podávána vojákům zraněným při bojových operacích.

„Není to tak dávno, co jsem byl ještě sám voják. Vím z první ruky, že tyto věci neděláte pro nic za nic,“ řekl vysloužilý čtyřhvězdičkový generál Austin. „A rozhodně je neděláte, když se chystáte sbalit a odejít domů,“ dodal. Moskva v úterý oznámila, že stahuje vojáky s ukrajinského pohraničí zpět do kasáren, západní země však opakovaně tvrdí, že tomu nic nenasvědčuje.

Podle soukromé společnosti Maxar Technologies, která monitoruje pohyby ruských vojsk, sice Moskva stáhla od ukrajinských hranic část své vojenské techniky, jinou však od té doby do oblasti dopravila.

„Vidíme, že tam přilétají s dalšími bojovými i podpůrnými letouny. Vidíme, že dolaďují svou připravenost v Černém moři,“ řekl Austin. „Dokonce vidíme, že zvyšují svoje zásoby krve,“ dodal. Krev pak může být podávána pěchotním vojákům, kteří by se zranili během případného boje.

Proruští separatisté na východě Ukrajiny a ukrajinská armáda se ve čtvrtek vzájemně obvinili z ostřelování minomety. Kyjev řekl, že akce připomíná provokaci, kterou by Rusko mohlo využít jako ospravedlnění případné invaze. „Stále o tom shromažďujeme detaily, ale již nějakou dobu tvrdíme, že by Rusové mohli udělat něco podobného, aby ospravedlnili vojenský konflikt,“ řekl k situaci Austin.

Tagy: