Putin s americkým moderátorem: Rusko na Ukrajině nemůže prohrát. Útok na Polsko vyloučil

Vladimir Putin při rozhovoru s Tuckerem Carlsonem

Carlsonův rozhovor s Putinem

Je nemožné, aby Rusko bylo na Ukrajině poraženo, je přesvědčen ruský prezident Vladimir Putin. Ve zhruba dvouhodinovém rozhovoru s americkým moderátorem Tuckerem Carlsonem také odmítl, že by Rusko mohlo napadnout i další země východní Evropy, jako jsou Polsko či Lotyšsko. Informují o tom agentury AFP a Reuters.

„Objevily se řeči o...strategické porážce Ruska na bojišti,” cituje AFP ruského prezidenta. "Podle mého názoru je to z definice nemožné. Nikdy se to nestane," tvrdí Putin v prvním rozhovoru s americkým novinářem od začátku války na Ukrajině.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusy nejvíc trápí, že nemůžou do Česka na pivo, tvrdí Just. Žijí v paralelní realitě, míní Votápek

Rusko Ukrajinu napadlo před téměř dvěma lety, a i když jeho původní plány podle Západu počítaly s tím, že východoevropskou zemi včetně metropole Kyjeva dobude během několika dní, stále se mu to nepodařilo.

Pokud jde o obavy dalších zemí regionu, že by je Rusko také mohlo napadnout, řekl Putin, že Moskva bude bojovat za své zájmy, ale nemá „žádný zájem” zaútočit na Polsko či Lotyšsko. Na otázku, jestli si dokáže představit, že by vyslal ruské vojáky do Polska, jedenasedmdesátiletý ruský prezident řekl: „Jenom v jediném případě, pokud Polsko zaútočí na Rusko. Proč? Protože nemáme zájem na Polsku, Lotyšsku ani ničem jiném. Proč bychom to dělali? Jednoduše nemáme žádný zájem.”

Rusko se však v minulosti zavázalo i k respektování územní celistvosti Ukrajiny a také Putin ještě po nelegální anexi ukrajinského Krymu v roce 2014 ujišťoval o tom, že nemá zájem o další části Ukrajiny. „Nevěřte těm, kteří chtějí, abyste se báli Ruska, a křičí, že Krym budou následovat další regiony. Nechceme Ukrajinu rozdělit, to nepotřebujeme,” řekl tehdy v projevu k oběma komorám ruského parlamentu.

„Myslím, že může být dosaženo dohody,” řekl pak jedenasedmdesátiletý ruský prezident na adresu zadržovaného amerického novináře Evana Gershkoviche, o jehož propuštění usilují Spojené státy. O případu podle něj jednají tajné služby obou zemí.

Novinář listu Wall Street Journal (WSJ) byl zadržen loni v březnu a teď čelí obvinění ze špionáže, za což mu hrozí až 20 let odnětí svobody. Je to první takový případ v rusko-amerických vztazích za téměř 40 let. Novinář všechna obvinění odmítá jako nepodložená.

Kreml uvedl, že Putin s rozhovorem souhlasil, protože přístup Carlsona, který v minulosti pracoval pro Fox News, se liší od "jednostranného" informování mnoha západních médií o konfliktu na Ukrajině. Sám Carlson, který je považování za blízkého americkému exprezidentovi Donaldu Trumpovi, hovořil o tom, že velká část západního zpravodajství o válce je tendenční a ve prospěch Kyjeva.

V pořadu 360° na CNN Prima NEWS rozebírali ohlášený rozhovor i zvláštní zpravodaj z Moskvy Jiří Just a bývalý generální konzul v Petrohradě Vladimír Votápek.

Tagy: