Just: Rusy nejvíc trápí, že nemůžou do Česka na pivo. Žijí v paralelní realitě, míní Votápek

Rusista a spolupracovník CNN Prima NEWS v Moskvě Jiří Just

360° (5)

Rusové cítí, že se v posledních letech změnil vztah mezi Moskvou a Prahou. Nejvíc je ale trápí, že nemohou tak volně přijíždět, popíjet pivo a užívat si Karlovy Vary, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS expert Jiří Just. Rusko si podle něj vybere nějaký stát, který následně vláčí skrz propagandistické bahno. Bývalý generální konzul v Petrohradě Vladimír Votápek ale podotkl, že i ruská propaganda má své publikum, a to i v Česku. Proto je podle něj potřeba neustále vyvracet lži.

„Ona si vybere jakýkoliv stát, který by měl být viníkem nějakého neštěstí pro Rusko, a tento stát je vláčen skrz různé propagandistické bahno,“ popsal Just v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

K TÉMATU: Ruská města pod palbou českých „upírů“? Ukrajinci zřejmě sáhli po speciálních raketách

Nálada v Rusku je ale podle něj každopádně jiná, než byla například před Vrběticemi nebo před válkou. „Rusové samozřejmě cítí, že se v posledních letech změnil vztah mezi Moskvou a Prahou. Už nemohou tak volně přijíždět, popíjet pivo a užívat si Karlovy Vary. To je asi trápí ze všeho nejvíc,“ popsal Just.

Bývalý generální konzul v Petrohradě Vladimír Votápek ale podotkl, že jde o folklór. „Je to projev jakési paralelní reality. Nezapomínejme ale, že uvnitř Ruska existuje velké publikum, které to vnímá a ovlivňuje to jeho postoj. Upřímně řečeno, publikum je i v Čechách nebo po světě. Ruská propaganda je z našeho pohledu šílená, ale vždycky najde nějakého adresáta, který se nad ní zamyslí,“ popsal Votápek.

Zároveň zdůraznil, že jsou i lidé, kteří ruské propagandě věří. „Proto jsem hluboce přesvědčen, že i když je to otravné a i když se zdá, že se neustále vracíme k témuž, je třeba neustále reagovat, hovořit s nimi a vyvracet jejich lži,“ podotkl Votápek.

Ruský politolog Alexandr Dugin se například po ukrajinském útoku na Belgorod, při kterém měly být použity české raketomety Vampire, ptá, co dělat s Čechy. „Povšimněte si, jaké rakety zabily naše děti – dodalo je Česko. Co se poté má dělat s Čechy? Sami se zamyslete, co je potřeba dělat s Čechy. Jsou spoluviníci zločinu. Stejně jako Američané, Britové… Je potřeba učinit všechny tyto závěry. A být připraveni k jakémukoli vývoji situace. Protože nás na pokoji nikdo nenechá,“ prohlásil Dugin ve vysílání internetové televize Cargrad.

Tagy: