Rusko nemůže zavírat oči nad přístupy USA a NATO, řekl Putin po jednání se Scholzem

Ruský prezident Vladimir Putin a německý kancléř Olaf Scholz na jednání v Moskvě.

Aktuální situace na Ukrajině

Rusko nemůže zavírat oči nad přístupy USA a NATO k bezpečnosti, ale jsou body, ve kterých lze spolupracovat. Prohlásil to ruský prezident Vladimir Putin po jednání s německým kancléřem Olafem Scholzem. Ten se vyslovil pro dialog s Ruskem, diplomacie podle něj nevyčerpala všechny své možnosti. Při diskusi s Putinem se prý nevyhýbali žádnému tématu.

Putin na schůzce dále zopakoval ruské požadavky, aby se Západ zavázal nerozšiřovat NATO a nerozmístit útočné zbraně u hranic Ruska. Alianční země se odmítají zaručit, že se NATO nikdy o Ukrajinu nerozšíří, žádná další země totiž podle nich nesmí mít právo veta při rozhodování o tom, koho se aliance rozhodne přijmout.

Rusko bude podle svého prezidenta postupovat podle vývoje reálné situace. Současně ale Putin ujistil, že Moskva bude usilovat o řešení krize diplomatickou cestou.

Scholz, který o den dříve jednal v Kyjevě s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, se vyslovil pro další dialog s Ruskem. „Diplomatické možnosti nebyly ani zdaleka vyčerpány,“ řekl kancléř na společné tiskové konferenci s Putinem. Uvítal zprávy o stažení části ruských sil od hranic s Ukrajinou jako dobrý signál. „Doufáme, že další budou následovat,“ dodal.

Kancléř varoval před možností, že by Rusko uznalo nezávislost povstaleckých republik na východě Ukrajiny, jak k tomu ruského prezidenta vyzvali v úterý ruští poslanci. Podle Scholze by to znamenalo „politickou katastrofu“.

Západ a Kyjev se kvůli soustředění ruských vojsk u hranic s Ukrajinou obávají nového ruského útoku na sousední zemi. Moskva, která takový úmysl popírá, v úterý ohlásila začátek stahování některých svých vojáků do svých posádek.

Tagy: