Rusko není Putinova řiť, kterou musíte líbat. Kvůli výroku si známý zpěvák vysloužil trest

Vladimir Putin

Válka na Ukrajině (20.5.2022 8:00)

Lídr populární ruské rockové skupiny DDT Jurij Ševčuk se dostal do problémů kvůli svým slovům, že „vlast není Putinova řiť, kterou je potřeba líbat‘‘. Výrok o Rusku a prezidentovi země Vladimiru Putinovi pronesl na středečním koncertu v Ufě. Hned po koncertu přišla do zákulisí sálu za zpěvákem policie a sepsala s ním protokol o přestupku, uvedl zpravodajský web stanice Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda.

‚‚Vlast, přátelé, není prezidentova řiť, kterou musíte pořád líbat. Vlast je chudá babička na nádraží, která prosí o brambory,“ uvedl zpěvák. Lidé v sále na slova reagovali souhlasnými pokřiky a ovacemi.

Ředitel produkční společnosti Radius Radmir Usajev na sociálních sítích napsal, že policie po koncertu mluvila se zpěvákem asi hodinu a ptala se ho na jeho výroky o „válce a vlasti“.

Ševčuk při výslechu odmítl vypovídat, a to s odvoláním na článek ruské ústavy, který dává právo nevypovídat sám proti sobě, uvedl web BBC na svém ruskojazyčném webu s odkazem na snímek protokolu ze sociálních sítí.

Ševčuka podle BBC čeká soud v Petrohradu a zpěvákovi hrozí pokuta až 50 000 rublů (asi 18 900 Kč).

Od doby, kdy na Putinův příkaz začala na konci února ruská invaze na Ukrajinu, se úřady v Rusku snaží mezi lidmi potlačit projevy nesouhlasu s touto válkou. Nedlouho po zahájení invaze například Rusko přijalo zákon, který zakazuje výroky vrhající špatné světlo na ruskou armádu.

Tagy: