Bitva o Mariupol končí, Rusové vyhráli. Spaste své životy, loučil se ukrajinský velitel

Zdevastovaný Mariupol (18. 5. 2022)

Válka na Ukrajině (20.5.2022 8:00)

Srdnatá obrana ukrajinského města Mariupol oficiálně padla. Rusové na přístavní aglomeraci zaútočili už v prvních dnech války, po necelých třech měsících je bitva o Mariupol u konce. Ukrajinský velitel Denys Prokopenko přikázal posledním obráncům, aby zachránili své životy a přestali bránit město.

Bývalo to jedno z nejdůležitějších měst Ukrajiny, obchodní tepna i strategický přístav. To všechno je minulostí. Z Mariupolu je spálená země plná zdemolovaných domů, mezi ruinami už prorůstá vegetace a oblast se mění v bažinu.

Mariupol prakticky padl už před několika týdny, kdy Rusové zatlačili zbývající ukrajinské vojáky do oceláren Azovstal na kraji města. Obránci ale byli v boji houževnatější než Moskva očekávala a odolávali dlouhé dny skryti v podzemním komplexu před ocelárnami. I díky trvající obraně se podařilo z místa evakuovat řadu civilistů.

Nakonec ukrajinským vojákům zlomil vaz kritický nedostatek zásob, jídla, pití, léků i obvazů. Velitel z batalionu Azov Prokopenko vydal v pátek pomocí videozprávy rozkaz, aby zbývající vojáci přestali bránit město. „Zachraňte své životy,“ přikázal zoufalé obraně.

Prokopenko rovněž oznámil, že se podařilo zachránit civilisty a že i mnoha těžce raněným se dostalo potřebné péče. Vyjádřil také naději, že se jednou podaří mrtvé obránce Mariupolu se ctí pohřbít.

Oběti krvavé bitvy

Mariupol se tak stává po Chersonu druhým významnějším městem, které Rusové na Ukrajině dobyli.

Přesný počet obětí bitvy o Mariupol je těžké odhadnout. Na ukrajinské straně zemřelo nejméně šest tisíc civilistů a několik stovek vojáků. Vyšší odhady uvádí počet obětí přesahující 20 tisíc lidí. Mimoto Rusové údajně násilím deportovali z Mariupolu do největší země světa až třicet tisíc občanů.

Na ruské straně měly padnout zhruba čtyři tisíce vojáků. Konkrétní čísla obětí ale obě strany tají. Po oficiálním pádu Mariupolu se Rusové zřejmě více zaměří na boje v Donbasu a na potenciální proražení fronty ve směru Mykolajiv a Oděsa.

Tagy: