Rusko pálí rakety hlava nehlava, po školce ve Lvově zbyl jen kráter. A Putin? Viní Západ

Salvové raketomety s termobarickou municí se  poprvé představily v Afghánistánu

Zelenskyj vs. Putin, nové útoky na Ukrajinu

Rusové v noci znovu zaútočili na Ukrajinu. Letecký poplach byl vyhlášen po celé zemi. Výbuchy se ozývaly hlavně z Dnipra, ale také z měst na západě Ukrajiny. Ve Volyňské oblasti zemřeli tři lidé a ve Lvově rakety zdevastovaly mateřskou školu. Podle ukrajinských zdrojů protivzdušná obrana zlikvidovala 16 ruských střel. Ruský diktátor Vladimir Putin vedle toho na bezpečnostní konferenci v Moskvě burcoval ostatní státy, aby nepřilévaly olej do ohně dalším vyzbrojováním Ukrajiny.

Ve Lvově útoky poškodily domy na sídlišti i místní mateřskou školu. Zraněni byli čtyři lidé. „Ještě před dvěma hodinami tu byla zahrada dětské školky. Po zásahu zbyl jen kráter 9 x 20 metrů. Okolní domy jsou také poničené,“ popsal starosta Lvova Andrij Sadovyj.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nechceš na frontu, tak plať. Ukrajinci se brání odvodu astronomickými úplatky

Pentagon v noci na úterý ohlásil nový balík vojenské pomoci. Jde o zbraně a munici v hodnotě 200 milionů dolarů. „Děkuji USA za nový balíček. Střely pro Patrioty, Javeliny a HIMARS i další potřebné vybavení,“ uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zároveň kritizoval Ukrajince za nezodpovědné chování. „Každý, kdo není v první linii, by měl pomoci v boji. Ne v barech nebo klubech, závoděním v ulicích nebo okázalým konzumem. Ale konkrétní pomocí našim vojákům,“ sdělil Zelenskyj.

Ruský prezident Putin před dalším vyzbrojováním Ukrajiny varoval. Označil ho za přilévání oleje do ohně. „Tím, že se pumpují miliardy dolarů do neonacistického režimu, zásobuje se zbraněmi, municí, výstrojí, posílají se tam vojenští poradci a žoldáci, se dělá všechno pro další rozdmýchávání konfliktu se snahou zatáhnout do něj další státy,“ prohlásil Putin na bezpečnostní konferenci v Moskvě, které se účastnilo více než sedm desítek zemí včetně Číny.

Svůj zájem na strategické spolupráci s Ruskem Čína potvrdila. „V zájmu bezpečnějšího světa musíme stát při sobě a pomáhat si proti globální vojenské hegemonii,“ řekl čínský ministr obrany Li Šang-fu. Ten kromě Moskvy navštíví také Minsk. Čeká ho rozhovor s nejbližším Putinovým spojencem – prezidentem Lukašenkem a také prohlídka vojenských zařízení.

Tagy:
válka Vladimir Putin Moskva Ukrajina Alexandr Lukašenko USA Rusko Čína Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Lvov Volyňská oblast