Rusové použili další zakázanou zbraň. Na Ukrajinu shodili fosforové bomby, tvrdí úřady

Zničené město Žitomir (11. března)

Vývoj bojů na Ukrajině: Výbuchy nedaleko polských i slovenských hranic (13.3.2022)

Ruské jednotky měly použít fosforové bomby při nočním útoku na město Popasna v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny. Uvedla to ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová i šéf tamní policie. Fosforové bomby se řadí mezi chemické zbraně, jejichž použití zakazují mezinárodní úmluvy.

„Bombardování civilistů těmito zbraněmi je válečný zločin,“ uvedla Ljudmila Denisovová. „Nepopsatelné utrpení a požáry,“ popsal následky výbuchu šéf policie v Popasně Oleksij Bilošyckyj.

Obavy z možného použití chemických nebo biologických zbraní na Ukrajině zesílily v posledních dnech po ruských tvrzeních, že Ukrajina s podporou amerického ministerstva obrany na svém území provozuje laboratoře na výrobu biologických zbraní.

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov také ukrajinské síly obvinil z toho, že prý poblíž letiště v Hostomelu začaly masově používat právě munici s fosforem. Moskva ani jedno ze svých tvrzení nijak nedoložila.

Podle NATO i Ukrajinců se Rusové touto taktikou jen snaží získat dodatečnou záminku, aby takovou munici mohli použít sami. Polský prezident Andrzej Duda zmínil, že pokud by Rusko na Ukrajině použilo chemické zbraně, znamenalo by to změnu situace a Severoatlantická aliance by se musela vážně zamyslet, jak odpovědět.

.

Tagy: