Rusko se ocitlo pod masivními útoky dronů. Hořela obří rafinérie ve Volgogradu

Bezpilotní letouny zaútočily v noci na sobotu na dva ruské regiony, a to Belgorod a Volgograd. Začala hořet rafinerie Lukoil ve Volgogradu, která je jednou z největších ropných rafinerií v zemi. Požár na rozloze 300 metrů čtverečních potvrdilo také tamější ministerstvo pro mimořádné situace.

Požár v rafinerii způsobily trosky sestřeleného dronu, uvedly zdroje z hasičských a záchranných složek. „Je tam sloup dýmu," uvedly zdroje a tvrdí, že škody jsou vážné. Oběti na životech nejsou hlášeny, píše ukrajinská agentura Unian.

Regionální guvernér Andrej Bocharov na sociální síti Telegram potvrdil, že protivzdušná obrana sestřelila ukrajinské drony a pád jednoho z nich způsobil požár v ropné rafinerii, píše agentura TASS.

Před požárem lidé slyšeli hlasité zvuky.

Plameny se podařilo zlikvidovat v 7:55 moskevského času.

Ukrajinská tajná služba se v poslední době svými dronovými útoky zaměřila na ruské rafinerie, píše agentura Unian. Nedávno zaútočily bezpilotní stroje na plynový terminál Usť-Luga v Leningradské oblasti.

Přesně 25. ledna byla napadena drony ropná rafinerie v ruském městě Tuapse (Krasnodarské území).

V noci na 31. ledna spadl dron na území ropné rafinerie Něvskij Mazut  v Petrohradě.

Agentura Bloomberg hodnotí cílení ukrajinských sil na strategickou část ruského průmyslu, že se „ve válce Ruska proti Ukrajině otevřela nová fronta“ . Udržení stability ruského exportu ropy je klíčové pro Kreml, který získává zhruba 30 procent příjmů do rozpočtu z energetického sektoru.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Útok Ukrajiny na Rusko pomocí dronů

Tagy:
požár dron oheň Ukrajina Rusko Volgograd Lukoil ruská invaze na Ukrajinu rafinérie