Rusové si myslí, že nás popravili? Zničíme je, Azov je celá Ukrajina, vzkazuje pluk

Ukrajinský voják v Doněcké oblasti střílí z protitankové zbraně NLAW.

Krize v záporožské jaderné elektrárně

Skoro tři měsíce bránili obklíčený Mariupol před ruskými okupanty. V tomto přístavním městě předváděli Ukrajinci v čele s plukem Azov heroický a do jisté míry také symbolický vzdor. Po 20. květnu, kdy Mariupol definitivně padl, však zpráv o bojovnících Azovu začalo ubývat. V posledních dnech se nicméně zdá, že je obávaný pluk vojensky i mediálně znovu činný. Má rozbíjet ruské operace v okolí Záporoží a Kremlu adresoval ostrý vzkaz. Moskva totiž soudně zařadila Azov na seznam teroristických organizací.

S větší mediální aktivitou pluku může souviset i nedávný masakr v okupované Olenivce v Doněcké oblasti. Výbuch v tamní věznici zabil desítky ukrajinských válečných zajatců včetně některých členů Azova. Kyjev nyní shromažďuje důkazy o tom, že za explozí stála Moskva. Ta přitom z útoku viní Ukrajince. Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU) však zveřejnila nahrávku, která má dokazovat, že za masakrem stál Kreml. O předem plánovaném útoku se na ní baví ruští okupanti.

„Pomstíme každého z našich mučených či zabitých bratrů. Zničíme Rusy. Rusko si myslí, že zabilo a popravilo Azov. Ale pluk Azov je nyní celá Ukrajina,“ reagovala speciální jednotka na události v Olenivce. Podle Azova právě neschopnost hodit masakr z Olenivky na Kyjev vedla Rusko k rozhodnutí zařadit mariupolský pluk na seznam teroristických organizací.

„Po veřejné popravě válečných zajatců pluku Azov v Olenivce hledá Rusko nové omluvy a vysvětlení pro své válečné zločiny. Toto ubohé impérium, které hrozí zničením civilizovaného světa jadernými zbraněmi, páchá válečné zločiny každý den. Celý svět se musí spojit proti tomuto teroristickému státu,“ stojí v posledním prohlášení.

Zdá se, že Azov je v posledních dnech aktivnější i na bojišti. Vojáci, kteří se z Mariupolu evakuovali včas nebo se bitvy o přístavní město z různých důvodů nezúčastnili, nyní operují mimo jiné i v Záporožské oblasti.

Dokazuje to například útok ze začátku srpna, při němž Azov zdemoloval dva ruské obrněnce, či záběry z bojů v zalesněné oblasti, v níž jeho členové vyčistili ruské zákopy. V současnosti není jasné, kolik vojáků v jednotce zůstalo. Velká část členů Azova se totiž nachází stále v ruském zajetí poté, co do posledního dechu bránila ocelárny Azovstal v Mariupolu.

Tagy: