Rusko uvalilo sankce na Bidena či Blinkena. Jsou rusofobní, argumentuje Moskva

Americký prezident Joe Biden a ministr zahraničí Antony Blinken

Vyjádření ruského velvyslanec při OSN

Rusko zavádí sankce proti americkému prezidentovi Joeu Bidenovi, šéfovi diplomacie USA Antonymu Blinkenovi, ministrovi obrany Lloydu Austinovi a dalším představitelům současné americké administrativy. Na svých internetových stránkách o tom informuje ruské ministerstvo zahraničí, podle kterého jde o reakci na to, že Spojené státy zakázaly vstup na své území nejvyšším představitelům Ruské federace.

„Tento krok, který je třeba považovat za reakci na jednání Spojených států, byl nevyhnutelným důsledkem krajně rusofobní orientace současné americké administrativy,“ uvádí se v prohlášení ruského ministerstva zahraničí.

Na „černém seznamu je celkem 13 lidí, například také bývalá americká první dáma a někdejší šéfka diplomacie Hillary Clintonová, šéf sboru náčelníků štábů Mark Milley, mluvčí Bílého domu Jen Psakiová nebo Hunter Biden, syn nynějšího šéfa Bílého domu. Dále na něm figuruje Jake Sullivan, bezpečnostní poradce Bílého domu nebo šéf Ústřední zpravodajské služby (CIA) William Burns.

Ruské ministerstvo zahraničí doplnilo, že neodmítá udržovat oficiální vztahy s Washingtonem, pokud to „bude odpovídat ruským národním zájmům“. Resort oznámil, že sankční seznam rozšíří o další vysoce postavené zástupce americké administrativy, Kongresu, podnikatele a představitele médií. Jde o osoby, které se podle Moskvy chovají „rusofobně, podněcují nenávist vůči Rusku a přispěly k zavedení restriktivních opatření“.

Spojené státy a jeho spojenci včetně Evropské unie proti Rusku zavedly několik sérií sankcí kvůli rozsáhlé vojenské invazi na Ukrajinu. Tu ruský prezident Vladimir Putin zahájil 24. února s cílem Ukrajinu demilitarizovat a „denacifikovat“.

Tagy:
Moskva rusofobie Hillary Clintonová Bílý dům Joe Biden sankce USA Rusko Mark Milley Antony Blinken Jake Sullivan Hunter Biden Central Intelligence Agency Ministerstvo zahraničních věcí Ruska Jen Psaki