Fialova cesta do Kyjeva je noční můra, říká Šándor. Excesy ruských vojáků nelze vyloučit

Státníci na cestě do obleženého Kyjeva. Zleva slovinský premiér Janez Janša, předseda a místopředseda polské vlády Mateusz Morawiecki a Jaroslaw Kaczyński a český premiér Petr Fiala.

Rozhovor s Andorem Šándorem o bezpečnostních rizicích cesty premiérů do Kyjeva

Cesta premiéra Petra Fialy (ODS) společně s dalšími evropskými státníky na Ukrajinu je z bezpečnostního hlediska noční můrou, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS bezpečnostní expert Andor Šándor. Přestože podle něj není v zájmu Ruska premiéry ohrožovat, nelze vyloučit, že nedojde k nějaké nešťastné náhodě.

„Rozhodnutí bude mít vážné bezpečností konotace. Pro lidi, kteří budou zajišťovat bezpečnost, to musí být noční můra. Hlavní město je ostřelováno, ale v zájmu Ruska není zabití někoho z premiérů, není ani v zájmu zabít prezidenta Zelenského,“ řekl expert ve vysílání CNN Prima NEWS.

Může však podle něj dojít k nešťastné náhodě, která by mohla státníky ohrozit. „Válka je odporný byznys, který sebou nese i náhody. Rusové budou tušit místo, kde jednání bude, ale zda budou schopni zajistit, aby se v průběhu návštěvy nestal nějaký omyl, si nejsem jist. Vojáci, kteří jsou v obrovském stresu, se mohou chovat nepředvídatelně a dopouštět se excesů, kterých jsme svědky posledních 19 dnů války,“ vysvětlil Šándor.

„Nevím, jak to bylo komunikováno s ruskou stranou. Ukrajinská strana se bude chovat adekvátně, Rusové to samozřejmě ví a předpokládám, že není zájem konflikt eskalovat. Bezpečnostní opatření musí být velmi precizní, aby se nic nestalo,“ doplnil.

Cestu vlakem však hodnotí kladně. Podle něj jde o nejbezpečnější způsob dopravy do hlavního města Ukrajiny. „Nevím, jestli by bylo rozumné, aby do Kyjeva letěla tři letadla. Letecká cesta asi úplně není ideální. Vlak je zřejmě nejbezpečnější a nejstabilnější. Jiná možnost asi nebyla. Velmi riskantní by byla cesta osobními automobily,“ sdělil expert.

Premiéři Česka, Polska a Slovinska vyrazili v úterý vlakem z Polska do Kyjeva na jednání s ukrajinskými vrcholnými politiky, které chtějí podpořit za současné ruské invaze na Ukrajinu. Vlak, který veze Petra Fialu, Mateusze Morawieckého a Janeze Janšu a také polského vicepremiéra Jaroslawa Kaczyńského, přejel polsko-ukrajinské hranice kolem 8:30, řekl novinářům mluvčí polské vlády Michal Dworczyk. Polské příhraniční město Přemyšl je od Kyjeva vzdálené přes 600 kilometrů a cesta trvá zhruba sedm až devět hodin.

Tagy:
Polsko Ukrajina ODS Petr Fiala CNN Prima NEWS Mateusz Morawiecki Volodymyr Zelenskyj Rusko Kyjev Andor Šándor noční můra Janez Janša Jarosław Kaczyński