Rusko už válku prohrálo, řekl šéf britské armády. Vysvětlil, proč se Putin nebojí svého konce

Šéf britské armády Tony Radakin seznamu premiéra Borise Johnsona s aktuálním vývojem situace na Ukrajině

Rusko podle šéfa britské armády Tonyho Radakina od začátku války na Ukrajině ztratilo asi 50 000 vojáků, kteří padli nebo utrpěli zranění. Řekl to v rozhovoru se stanicí BBC. Ruská ani ukrajinská strana počty vojáků, kteří během nynější války padli, nebo byli ranění, nezveřejňuje.

Radakin také řekl, že ruské pozemní síly přišly o třetinu své bojeschopnosti a že zničeno bylo na 1 700 ruských tanků a skoro 4 000 ozbrojených bojových vozidel.

Ruskojazyčná verze BBC připomíná, že ruské ministerstvo obrany o lidských ztrátách naposledy informovalo 25. března, tedy měsíc po začátku invaze, kdy uvedlo, že zemřelo 1 351 jeho vojáků. Začátkem července se BBC na základě informací z veřejně dostupných zdrojů podařilo potvrdit informace o 4 515 ruských vojácích a důstojnících, kteří padli na Ukrajině. Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová tento týden řekla, že Kyjev až do konce válečného stavu nebude informace o obětech zveřejňovat, protože „přítel je nemá znát“.

„Rusko má velké potíže. Nevede konvenční válku, snaží se vytvářet psychologický tlak,“ okomentoval Radakin současnou ruskou strategii mohutného ostřelování prakticky všeho. „Rusko už válku prohrálo,“ dodal Radakin s odkazem na původní ruské cíle.

Putin má v Rusku vše pod kontrolou

Šéf britské armády Radakin jako „zbožné přání“ odmítl spekulace o tom, že ruský prezident Vladimir Putin je ve špatném zdravotním stavu nebo že by na něj mohl být spáchán atentát. „Jako vojenští profesionálové vidíme poměrně stabilní režim v Rusku,“ řekl. „Prezident Putin zvládl potlačit jakoukoliv opozici, vidíme aparát, který je mu oddaný, a nikdo v ruském vedení nemá motivaci se Putinovi postavit,“ uvedl také.

Radakin upozornil, že i přes oslabení bojeschopnosti Rusko představuje největší hrozbu, které Británie čelí. Upřesnil, že Rusko je jadernou mocností, má kapacity pro podnikání kybernetických útoků a může také podle něho ohrozit podvodní kabely pro přenos informací kolem světa.

Tagy: