Drsné záběry z fronty: Obávaná jednotka Kraken vzala útokem vesnici, kterou ovládali Rusové

Ukrajinský voják s útočnou puškou, 14. května

Ukrajinská jednotka Kraken zaútočila na ruské pozice v obci Bilohorivka

I když Rusové na začátku července oslavili dobytí Luhanské oblasti, zdá se, že toto území stále nemají stoprocentně pod kontrolou. Ukrajinská obávaná jednotka Kraken před pár dny zaútočila na ruské pozice v obci Bilohorivka. Záběry z tvrdých bojů v této vesnici se objevily na sociálních sítích.

Rusové oficiálně již mají pod kontrolou celé území Luhanské oblasti, což na přelomu června a července potvrdili dobytím Severodoněcku a Lysyčansku. Aktivita speciální ukrajinské jednotky Kraken v obci Bilohorivka, která leží kousek od hranice mezi Luhanskou a Doněckou oblastí, však vyslala okupantům jasný vzkaz: Luhanské území nikdy nebudete mít plně pod kontrolou.

Ostřelování, výbuchy, přestřelky, pálení z raketometů, zranění ukrajinští vojáci a mrtví či zajatí okupanti. Záběry, které zveřejnil prapor Kraken, ukazují tvrdé boje mezi oběma armádami. Video by mělo pocházet z 12. července. Ukrajinští vojáci tak vzali vesnici útokem jen pouhý den poté, co se objevily zprávy, že se v ní opevnily ruské síly s cílem ostřelovat nedaleký Slavjansk.

Kraken, který se nejčastěji zapojuje především do bojů v Charkovské oblasti, podle listu The Washington Post operuje podobně jako pluk Azov v „šedé zóně“. Nepatří totiž tak úplně k ukrajinské armádě, ale zodpovídá se kyjevské vládě. Zatímco Azov spadá pod ministerstvo vnitra, Kraken pod resort obrany.

Útokem na vesnici Bilohorivka dal prapor Rusům jasně najevo, že dobývání pozic v okolí, které stále mají pod kontrolou Ukrajinci, nebude vůbec jednoduché. Už před pár dny okupanti na Donbasu ohlásili „operační přestávku“. Podle vojenských analytiků to může být materiální i lidskou vyčerpaností ruské armády, která nutně potřebuje doplnit síly.

Ukrajinci mezitím proti agresorovi podnikají jeden protiútok za druhým. Možná i proto ruský ministr obrany Sergej Šojgu při sobotní návštěvě jednotek bojujících na východě Ukrajiny nařídil, aby zesílily útoky proti ukrajinské armádě.

Ukrajinští vojáci v posledních dnech dosahují postupu také na jižní frontě. Den po dni osvobozují osady v Chersonské oblasti. Jejich hlavním cílem je však znovu získat pod kontrolu samotný Cherson. Bitva o toto město začala hned v první den ruské invaze, tedy 24. února, a po šesti dnech skončila ruským vítězstvím.

Cherson tak byl prvním velkým ukrajinským městem, které okupanti dobyli. Pokud se však ukrajinským obráncům podaří získat město zpět, pro Rusko by to podle expertů znamenalo poměrně závažný problém. Narušilo by to totiž ruské zásobovací linie i pozemní most vedoucí na Krym. Dobytí Chersonu by rovněž představovalo výrazné posílení morálky na ukrajinské straně.

Tagy:
válka střelba vesnice Ukrajina jednotka Rusko Donbas boje Azov Luhanská oblast Bilohorivka prapor Kraken