Rusko varovalo USA: Neposílejte zbraně na Ukrajinu, povede to k dalším ztrátám

FIM-92 Stinger

Rusko sdělilo Spojeným státům, aby přestaly posílat další zbraně na Ukrajinu. Varovalo je, že rozsáhlé dodávky zbraní ze Západu rozdmýchávají konflikt a povedou k dalším ztrátám, uvedl podle agentury Reuters velvyslanec Moskvy ve Washingtonu Anatolij Antonov.

Ruská invaze na Ukrajinu, která začala 24. února, stála život už tisíce lidí a miliony dalších vyhnala z domovů. Zároveň vyvolala obavy z konfrontace mezi Ruskem a Spojenými státy – dvěma jadernými mocnostmi. Spojené státy sice vyloučily vyslání vlastní armády nebo sil NATO na Ukrajinu, ale Washington a jeho evropští spojenci dodali Kyjevu zbraně, jako jsou bezpilotní letouny, těžké dělostřelectvo Howitzer, protiletadlové střely Stinger a protitankové rakety Javelin.

Anatolij Antonov, ruský velvyslanec ve Spojených státech, uvedl, že cílem těchto dodávek zbraní je oslabit Rusko. Jde podle něho o eskalaci konfliktu a zároveň podkopání snah o dosažení mírové dohody. „To, co Američané dělají, je přilévání oleje do ohně,“ řekl Antonov televiznímu kanálu Rossija 24. „Vidím v tom jen snahu zvýšit sázky, zhoršit situaci, vidět další ztráty,“ dodal.

Je to nepřijatelné

Antonov uvedl, že do Washingtonu byla zaslána oficiální diplomatická nóta vyjadřující obavy Ruska. Žádná odpověď podle něj zatím nepřišla. „Zdůraznili jsme nepřijatelnost této situace, kdy Spojené státy americké valí zbraně na Ukrajinu, a požadovali jsme ukončení této praxe,“ řekl Antonov. Rozhovor byl v ruské státní televizi opakován po celé pondělí.

V neděli navštívili Kyjev americký ministr zahraničí Antony Blinken a ministr obrany Lloyd Austin. Ukrajinskému prezidentovi Volodomyru Zelenskému sdělili, že Ukrajině poskytli nové vojenské finanční prostředky ve výši více než 322 milionů dolarů (asi 7,3 miliard korun), čímž se celková americká bezpečnostní pomoc od invaze zvýšila na přibližně 3,7 miliardy dolarů (kolem 84 miliard korun), uvedl jeden z amerických představitelů.

Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek přislíbil Ukrajině další výzbroj v hodnotě 800 milionů dolarů (asi 18,2 miliardy korun) a dodal, že požádá Kongres o další peníze, které by pomohly posílit podporu ukrajinské armády.

Tagy: