Rusko zveřejnilo nový seznam nepřátelských zemí. Kdo všechno Putinovi vadí?

Vladimir Putin

Ruská armáda měla ráno zastavit palbu v několika ukrajinských městech

Ruská vláda aktualizovala seznam zemí, které považuje za „nikoliv přátelské“ vůči Rusku. Dosud na něm figurovaly jen dva státy – Česká republika a USA. Nově jsou na soupisu všechny země Evropské unie, Ukrajina a dvě desítky dalších států, které po začátku ruské invaze na Ukrajinu zavedly proti Rusku sankce nebo se k nim připojily.

Seznam podle agentury TASS zahrnuje Spojené státy a Kanadu, státy EU, Spojené království, včetně Jersey, Anguilly, Britských Panenských ostrovů a Gibraltaru. Dále se na seznamu objevily Ukrajina, Černá Hora, Švýcarsko, Albánie, Andorra, Island, Lichtenštejnsko, Monako, Norsko, San Marino, Severní Makedonie, ale také Japonsko, Jižní Korea, Austrálie, Mikronésie, Nový Zéland, Singapur a Tchaj-wan.

Země a území uvedené v seznamu zavedly nebo se připojily k sankcím proti Rusku po zahájení speciální vojenské operace ruských ozbrojených sil na Ukrajině.

Proč je na seznamu Česko?

Ruská vláda označila Českou republiku za nikoli přátelskou zemi již loni v květnu. Stalo se tak po zhoršení rusko-českých vztahů v souvislosti s kauzou Vrbětice – z exploze tamního muničního skladu čeští představitelé obvinili příslušníky ruské tajné služby.

Rusko loni za nikoli přátelskou zemi označilo také USA, které opakovaně zaváděly protiruské sankce. Kreml rovněž podráždilo, když prezident Joe Biden v rozhovoru, který v polovině loňského března odvysílala televize ABC News, přisvědčil na otázku, zda pokládá Putina za „zabijáka“, a prohlásil, že Rusko „zaplatí“ za údajné vměšování do amerických voleb.

Tagy: