Ruský aktivista se nechal pověsit na kříž a zapálit. Šlo o podporu politických vězňů

Aktivista Pavel Krisevič na kříži

Ruský aktivista se nechal pověsit na kříž a zapálit

Ruský aktivista Pavel Krisevič se ve čtvrtek na podporu politických vězňů nechal pověsit na kříž jako Ježíš Kristus před moskevskou budovou Federální bezpečnostní služby (FSB), informoval internetový portál Znak.

Další aktivisté převlečení za příslušníky tajné služby FSB pak kříž zapálili, kolem hořely svazky symbolizující dokumentaci soudních případů.

Krisevič, který proslul dřívějšími podobnými protestními akcemi v dalších ruských městech, byl podle agentury Interfax následně zatčen. Agentura tak připomněla podobnou akci, kdy konceptuální umělec Pjotr Pavlenskij zapálil vchodové dveře budovy FSB.

„Aktivisté se chystali uspořádat demonstraci na podporu politických vězňů, během které polili kříž látkou, která hoří při 40 °C a člověku nemůže ublížit. Aktivista byl ,ukřižován‘ a jeho kolegové hodili do ohně množství svazků trestních případů,“ uvádí web MBCH Media.

Jak je patrné z fotografií, vedle kříže byly svazky trestních případů se slovy „Případ Borise Němcova“ a „Případ sester Chačaturjanových“. „Všude kolem nás byli příslušníci FSB,“ řekl po celé akci fotograf Markov.

Tagy: