Ruský „Darth Vader“. Putinova pravá ruka řídí zemský byznys s ropou, může převzít moc

Ruský prezident Vladimir Putin má kolem sebe značné množství oligarchů, kteří ke svému jmění a moci přišli zejména díky němu. Jedním z nich je i Igor Sečin. Ten více než deset let de facto ovládá ruský ropný průmysl coby šéf polostátního podniku Rosněfť. Zahraniční pozorovatelé jej navíc označují jako Putinovu pravou ruku s mimořádně zlomyslnou a drsnou povahou. Tomu odpovídá i jeho přezdívka „Darth Vader“. A právě Sečin může být člověkem, kterého si Putin připravuje jako svého nástupce.

Sečin se s Putinem zná již zhruba třicet let. Začal pro něj pracovat už v době, kdy nynější ruský prezident působil v administrativě Petrohradu. Později Sečin dosáhl i na post vicepremiéra ruské vlády. Poslední roky je však znám primárně coby ředitel největší ropné společnosti v zemi Rosněfť, kterou z poloviny vlastní stát.

Jeho působení v čele této společnosti, které šéfuje od roku 2012, aktuálně rozebírají členové týmu opozičního předáka Alexeje Navalného. Na paškál si vzali hlavně to, k jakému bohatství Sečin díky působení ve společnosti Rosněfť přišel.

„Veškerý jeho luxus, jachty, pětipatrové byty a obrovská sídla byly pořízeny na účet Rosněftu. Na účet společnosti, u níž polovinu akcií vlastní stát, tedy všech ruských občanů,“ nechává se na videu slyšet Sergej Ježov, jeden z členů Navalného týmu.

Ten ve vzkazu pro Rusy dodává, že čím více peněz putuje k Sečinovi, tím méně Rosněfť odvádí do státního rozpočtu. „Čím více dostane Sečin, tím méně zbyde na platy učitelů, opravy silnic nebo nákup léků pro nemocné,“ komentoval Ježov.

Muž, kterému se přezdívá „Darth Vader“ ruské politiky, si z toho však příliš velkou hlavu dělat nemusí. Je Putinovým spojencem a vládce Kremlu nad ním drží ochrannou ruku. Nejen to. Už měsíce se hovoří o tom, že by to mohl být právě Sečin, kdo by po Putinovi mohl v Rusku převzít moc. Britský deník Daily Express uvádí, že si tuto roli již krátce vyzkoušel během května či června loňského roku, neboť Putin musel podstoupit lékařský zákrok, po kterém byl krátce neschopen vykonávat funkci.

Sběratel přezdívek s vazbami na tajné služby

Podobně jako Putin má i Sečin zajímavou zkušenost ještě v sovětské KGB. Ještě v dobách SSSR působil coby tlumočník v jihoafrickém Mozambiku, neboť mimo další jazyky ovládá také portugalštinu. Navíc má mít i nadále podstatný vliv v FSB – nástupnické tajné službě po KGB.

Podle britského deníku The Guardian se mu tak neříká pouze „Darth Vader“, ale také „nejstrašidelnější muž na Zemi“. A američtí diplomaté mu dali také přezdívku – „Šedá eminence Kremlu“

Sečin tak už léta náleží do Putinova nejužšího kruhu spojenců a přátel. Spekuluje se, že by to mohl být právě on, kdo nynějšího ruského prezidenta časem nahradí. Objevují se však i hlasy proti s tím, že role prezidenta Ruské federace je pro Sečina nedosažitelná.

„Ve své práci je až příliš agresivní. Lidé ve vládě ho nemají rádi. Putin to ví a dělá si z toho legraci. Popravdě nevím, zda ho Putin má rád osobně, ale rozhodně má rád jeho efektivitu v různých oblastech,“ popisoval pro list The Financial Times v roce 2018 anonymní zdroj ze společnosti Rosněfť.

Tagy:
Vladimir Putin KGB Petrohrad Rusko Darth Vader Moskevský Kreml Prezident Ruska Alexej Anatoljevič Navalnyj Rosněft Igor Sečin vláda Ruské federace