Nacistická Ukrajina, Západ nás chce zničit. Rusko manipuluje historii v nových učebnicích

Studenti v ruských školách podle všeho dostanou nové učebnice dějepisu. Ty obsahují řadu úprav a manipulací v látce od zhruba 70. let minulého století až do stále probíhající války na Ukrajině. Rusové v publikacích upravují historii ke svému obrazu. Hojně se zde věnují probíhající válce na Ukrajině a zaměřují se na období vlády prezidenta Vladimira Putina.

Novou učebnici dějepisu určenou pro zhruba 17leté středoškoláky představil ruský ministr školství Sergej Kravcov. Na tiskové konferenci prohlásil, že ji dostanou všichni studenti daného ročníku od 1. září, tedy se začátkem nového školního roku.

Publikace pokrývá dějiny od roku 1945 až do současnosti. Píše se v ní rovněž o ruské invazi na Ukrajinu. Rusové si však uplynulé události značně upravili. „Až bude speciální vojenská operace (jak Rusové nazývají svoji invazi na Ukrajinu; pozn. red.) u konce, samozřejmě po našem vítězství, tak knihu ještě doplníme,“ dodal Kravcov s tím, že nová učebnice byla zhotovena jen za pět měsíců.

Obecná historie je podle britského listu The Guardian značně omezená právě na úkor posledním letům.

Podle ruskojazyčného portálu RBC je v knize Ukrajina častokrát označována jako „nacistický stát“. Kromě toho se autoři učebnice dušují, že když Rusko v roce 2014 vniklo na ukrajinský poloostrov Krym a anektovalo jej, tak pouze „zachraňovalo mír“. Samozřejmostí jsou i oficiální cíle Ruska v tomto válečném konfliktu – údajná „denacifikace a demilitarizace“.

Na paškál si Rusové berou také západní sankce. Ty jsou podle nové učebnice „horší, než když Napoleon spustil blokádu proti Velké Británii“ na začátku 19. století. Země, jejíž otěže už řadu let pevně drží prezident Vladimir Putin, je v ní vnímána jako oběť. Západ podle textu v publikaci chce hlavně „destabilizovat situaci v Rusku“. „Ten cíl nebyl nikdy skrývaný – rozložit Rusko a dostat pod kontrolu jeho zdroje,“ stojí v knize podle agentury Reuters.

Jak potlačit kritické myšlení?

Učebnice dějepisu má ještě více podchytili myšlení ruské mládeže. „Režim investuje do školských reforem tak, aby nebylo možné kriticky přemýšlet, kritizovat, odmlouvat,“ popsala pro americkou stanici CNN univerzitní pedagožka působící v Anglii Kateryna Tertyčnajaová.

Ukrajina je v knize dále popisována jako stát, který je „nepřátelský ke všemu ruskému“ a kde je údajně plno utlačovaných disidentů. Autoři navíc varují studenty, že pokud budou o Ukrajině hledat informace na internetu, mají mít na paměti, že „svět se snaží zahltit internetový prostor falešnými videi a fotografiemi“.

Pochopitelně se hájí tím, že Moskva napadla Ukrajinu. „USA a Severoatlantická aliance (NATO) začaly připravovat Ukrajinu jako své beranidlo proti Rusku,“ stojí dále v učebnici. Reuters se mimo jiné pozastavuje nad tím, že v učebnici Rusové ani náznakem nepíší, kolik vojáků Moskva na Ukrajině doposud ztratila.

Tagy: