Rusové prchají od Dněpru, 20 tisíc jich bude v pasti, tvrdí Kyjev. Politik si rýpl do „orků“

Voják stojící na zničeném mostě (Ilustrační foto)

Podle Ukrajinců se Rusové stahují z jihu země, zejména z okolí města Cherson. Vojenští velitelé prchají na východ od řeky Dněpr a opouštějí velké počty svých podřízených, tvrdí Kyjev. Ruští vojáci by tak mohli zůstat odříznuti, a to i kvůli poničené infrastruktuře v oblasti. Jednat se má až o 20 tisíc Rusů.

Veškeré ruské velení se stahuje ze západního břehu Dněpru, oznámil Vitalij Kim, gubernátor Mykolajivské oblasti. „Těch hloupých orků (časté urážlivé označení pro ruské vojáky, pozn. red.), které nechali na pravém břehu Dněpru, je mi trochu líto. Ale ne moc,“ dodal Kim na síti Telegram.

Pokud se zpráva o ústupu potvrdí, zhruba 20 tisíc ruských vojáků se ocitne bez velení i bez klíčové zásobovací infrastruktury, informuje stanice Sky News. Ukrajinci totiž v průběhu konfliktu strategicky ničili mosty vedoucí přes Dněpr, a tím i možnosti zásobování okupační armády.

Britské ministerstvo obrany v sobotu informovalo o kritickém stavu ruského zásobování v dané oblasti. „Dva hlavní mosty, poskytující přístup do okupované oblasti, jsou mimo provoz. I kdyby se Rusům podařilo mosty opravit, stále zůstanou velmi zranitelné. Pozemní zásobování je téměř jistě závislé jen na dvou místech, kde lze řeku přeplout člunem,“ oznámil resort na Twitteru. Podle něj tak množství doposud nahromaděných zásob na západním břehu bude hrát klíčovou roli pro výdrž ruských jednotek.

Tagy:
válka most Twitter Ukrajina okupace Rusko Kyjev Telegram zásobování ústup Sky News Dněpr Cherson Ministerstvo obrany Velké Británie