Na Česko nezaútočíme. Vůči němu i dalším státům nemáme agresivní úmysly, ujistil Putin

Za „naprostý nesmysl“ prezident Vladimir Putin označil tvrzení, že Rusko může zaútočit na Polsko, pobaltské státy nebo Česko. Prohlásil to ve středu při setkání s ruskými vojenskými piloty, o kterém v noci na čtvrtek informoval Kreml. Putin prohlásil, že NATO se snaží zastrašovat obyvatele s cílem udržet jejich podporu pro další pomoc Ukrajině, proti které Rusko už více než dva roky vede válku.

Putin kritizoval rozšiřování NATO a o zemích na východním křídle aliance řekl, že „se zřejmě domnívají, že to všechno nějak odpovídá jejich národním zájmům, bojí se velkého Ruska“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Chceme nastolit mír, řekl Koten k nové petici SPD. Doručte ji do Ruska, odvětil Foltýn

„Vůči těmto státům nemáme žádné agresivní úmysly,“ pronesl Putin o zemích na východním křídle Severoatlantické aliance. Výroky západních politiků o možných plánech Moskvy zaútočit na další země Putin označil za nesmysl. „Je to jen další způsob, jak oklamat své obyvatelstvo a vytáhnout z lidí další peníze, aby nesli břemeno na svých bedrech,“ řekl šéf Kremlu k podpoře Ukrajiny, kterou jí země NATO poskytují od zahájení ruské invaze v únoru 2022.

O válce na Ukrajině Putin prohlásil, že Rusko chce „jen chrání lidi na svých historických územích“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V Putinovi je nacionalistické šílenství i racionalita, řekl Dvořák. Chystá se obnova trestu smrti?

Tagy: