Obávaný šéf ruských sil na Ukrajině promluvil. Možná mě donutí k něčemu těžkému, řekl

Sergej Surovikin

Válka na Ukrajině (18. 10. 2022)

Velitel ruských invazních sil Sergej Surovikin přiznal, že situace na ukrajinské frontě je napjatá. Obzvlášť to podle něj platí o oblasti Chersonu. Nevyloučil, že bude muset učinit obtížná rozhodnutí.

Armádní generál Surovikin v úterý poprvé od převzetí celkového velení probíhající ruské vojenské operace na Ukrajině promluvil do médií. Ve svém vyjádření pro televizní stanici Rossija-24 popsal situaci jako obzvláště „napjatou“ v okolí města Cherson a dodal, že armáda bude možná nucena učinit „obtížná rozhodnutí“.

Armáda pod vlivem NATO podle něj „již delší dobu požaduje od kyjevského režimu ofenzivní operace ve směru na Cherson, a to bez ohledu na jakékoli oběti – jak v řadách ozbrojených sil Ukrajiny, tak mezi civilním obyvatelstvem“.

Podle Surovikina si je ruská armáda vědoma plánů Kyjeva použít „zakázané prostředky vedení války v Chersonské oblasti“. Konkrétně by podle něj měla Ukrajina připravovat masivní úder na Kachovskou vodní elektrárnu, která se nachází na řece Dněpr, a také zahájit masivní raketové a dělostřelecké útoky na samotný Cherson.

„Tyto akce mohou vést ke zničení infrastruktury tohoto velkého průmyslového centra a k masovým ztrátám mezi civilním obyvatelstvem,“ varoval ruský generál.

Tagy: