Rusům velí i muž obviněný ze sestřelení letu s 298 mrtvými. Ukrajinci vypsali odměnu

Igor Strelkov

Válka na Ukrajině (16.10.2022 18:00)

Velitelem ruských jednotek bojujících na Ukrajině se stal bývalý ministr obrany samozvané Doněcké lidové republiky Igor Strelkov. Jde o jednoho z obviněných ze spoluúčasti na sestřelení letu MH17 společnosti Malaysia Airlines, při kterém přišlo o život 298 civilistů. Ukrajinští aktivisté a rozvědka nyní vypsali odměnu za jeho dopadení.

Podle webu Daily Mail je bývalý ministr obrany samozvané Doněcké lidové republiky Igor Strelkov hledaný „válečný zločinec“ známý také jako Girkin. Ten byl donedávna velmi aktivní na sociální síti Telegram, kde ho sledovalo přes půl milionu lidí. Prostřednictvím svého kanálu vyzýval k mnohem tvrdšímu přístupu k válce na Ukrajině.

Během posledních dnů ale žádné příspěvky nezveřejňoval. „Strelkovovo mlčení od 10. října se vysvětluje tím, že mu bylo umožněno odjet do válečné zóny,“ uvedl vojenský reportér Jurij Kotenok. „Odešel bojovat do jednoho z dobrovolnických praporů jako náčelník štábu nebo zástupce velitele,“ dodal. Informaci o Strelkovově zapojení do války potvrdila jeho devětadvacetiletá manželka Miroslava Reginská, která sdílela mužovu fotku v uniformě se slovy: „Je v pořádku. Brzy se ozve.“

Strelkov je obviněn ze sestřelení letu MH17 společnosti Malaysia Airlines, který byl v roce 2014 zasažen raketou BUK dodanou Ruskem. V letadle Boeing 777, které mířilo z Amsterodamu do Kuala Lumpuru tehdy přišlo o život 298 civilistů. Strelkov je jedním ze tří ruských občanů, kteří jsou v souvislosti s incidentem souzeni v Nizozemsku. Soud by měl vynést rozsudek 17. listopadu. Nizozemská vláda považuje za viníka Rusko. Úřady v Moskvě ale jakoukoli vinu popírají.

Na inforamce o novém veliteli ruských sil již zareagovali ukrajinští aktivisté. Ti podle webu Ukrinform vypsali odměnu 30 tisíc dolarů za jeho dopadení. Ukrajinská rozvědka na svém Facebooku uvedla, že za Strelkova nabízí dokonce 100 tisíc dolarů.

Podle Ukrinfiorm zahájily ukrajinské orgány trestní řízení proti Strelkovovi a obvinily ho z terorismu, porušení suverenity a územní celistvosti Ukrajiny, mučení, úmyslné vraždy a z porušení zákonů a válečných zvyklostí.

Tagy: