Rusnok střílí do svých nástupců: Podstatnou část inflace jsme si vyrobili sami

Bývalý guvernér České národní banky (ČNB) Jiří Rusnok v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS

Co na to vaše peněženka (4)

Je jasné, že velkou část inflace jsme si vyrobili sami doma, prohlásil v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS někdejší ministr financí a bývalý guvernér České národní banky (ČNB) Jiří Rusnok. Podle něj měla ČNB výrazněji zvyšovat úrokové sazby. V době, kdy už bylo jasné, že inflace klesne, je podle něj měla rychleji snižovat.

Kumulovaná inflace dosáhla za poslední tři roky na 33 procent. Podle Rusnoka jsme zažili obrovskou inflační vlnu, která není specifikem České republiky. „Úplně vyhnout se tomu nedalo. Česká národní banka ale měla pokračovat v rychlém zvyšování úrokových sazeb, které skončilo se mnou po odchodu části bankovní rady v polovině roku 2022, kdy jsme dosáhli sedmiprocentní základní úrokové sazby,“ popsal v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Euro? V tomto volebním období ne, odmítl Fiala. Na evropskou měnu Česko nesplňuje kritéria

Podle něj bylo v té době jasné, že ještě nejméně rok bude inflace dramaticky nad cílem. „Jestliže je inflace dramaticky nad cílem, tak měly sazby růst dále, abychom adekvátně reagovali, byť by to bylo nakrátko. Je ale jasné, že velkou část inflace jsme si vyrobili sami doma,“ řekl Rusnok.

Od poloviny minulého roku už ale podle něj měla ČNB úrokové sazby snižovat. „Už bylo jasné, že za rok bude inflace plus minus normální. Pak ale není normální držet sedmiprocentní sazby,“ podotkl bývalý guvernér.

Bankovní rada České národní banky (ČNB) na konci prosince snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 6,75 %. Guvernér ČNB Aleš Michl při zdůvodnění kroku řekl, že nákladové i poptávkové inflační tlaky v české ekonomice odeznívají. Varoval ale, že pokud inflace nebude setrvale ustupovat, může ČNB kdykoli proces snižování sazeb zastavit.

Jak se Jiří Rusnok staví k diskusi o přijetí eura a kdy by k tomu mohlo dojít, se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Tagy: