Rvačka delegátů. Rus s Ukrajincem se do sebe pustili kvůli vlajce, video obletělo svět

Ostrá potyčka se strhla mezi ukrajinskou a ruskou delegací na zasedání parlamentního shromáždění černomořské hospodářské spolupráce (PABSEC) v turecké Ankaře. Ukrajinský poslanec Oleksandr Marikovskij a ruský zástupce Valerij Stavitskij se poprali kvůli ukrajinské vlajce rozvinuté za zády ruské poslankyně během jejího projevu.

Situace vygradovala poté, co ukrajinský poslanec Marikovskij rozvinul ukrajinskou vlajku při projevu členky ruské delegace Oly Timofejevové. Ruský představitel Stavitskij ji vzápětí z jeho rukou vytrhl, což vedlo k fyzickému střetu mezi oběma muži. Na videu je vidět, jak ukrajinský poslanec útočí na ruského delegáta a snaží se svou vlajku získat zpět. Během potyčky padlo několik ran, zklidňovat situaci museli ostatní účastnící.

ČTĚTE TAKÉ: Rusko pokračuje v bombardování Ukrajiny. Exploze jsou slyšet i v Kyjevě

Napětí se stupňovalo poté, co ukrajinská delegace přerušila během konference projev ruské poslankyně Timofejevové. Ukrajinci stáli za ní s rozvinutou vlajkou a skandovali různá hesla. Situaci musel uklidnit předseda tureckého parlamentu Mustafa Sentop. „Bude mluvit jen ten, kdo má slovo. Nedovolím, aby někdo rušil chod akce. Pokud to má někdo v úmyslu, ať ze sálu odejde,“ citoval jeho slova web Ukrajinská pravda s odkazem na tureckou agenturu Anadol. Ukrajince poté nechal vyvést ze sálu. Těm se údajně nelíbilo, že Timofejevová měla na sobě připnutou stuhu svatého Jiří, která je na Ukrajině symbolem ruské invaze.

Parlamentní shromáždění PABSEC bylo založeno v roce 1993 a je mezinárodní organizací, která sdružuje parlamenty 13 členských zemí ležící v oblasti Černého moře. Cílem organizace je posílit spolupráci mezi parlamenty členských zemí a podporovat hospodářský rozvoj v regionu.

Tagy: