Přijdou Rusové o budovy v Praze? Pracujeme na tom, říká muž, který nechal strhnout Koněva

Rusko je teroristický stát a neměl by mít tři desítky budov na území Prahy. Myslí si to poslanec TOP 09 a někdejší starosta Prahy 6 Ondřej Kolář. S právníky chce projít příslušné staré smlouvy, které podepsal tehdejší Sovětský svaz s Československem. Podle něj nebyly dohody uzavřeny v rovné pozici. Majetek chce proto od ruské strany získat pomocí soudů či speciálně připraveného zákona.

Kolářovi jsou trnem v oku objekty, které využívá Rusko v pražské Bubenči. Jedná se o diplomatickou čtvrť na Praze 6, kde Rusové využívají luxusní vily i řadové paneláky. Bývalému starostovi vadí, že ministerstvo zahraničí není dostatečně rázné a budovy nepožaduje zpět. „Jsme příliš opatrní. Podle mého se jedná o bezpečnostní riziko a měli bychom být daleko tvrdší. Pro mě se jedná i o morální hledisko. Neustupovat před státem, který Poslanecká sněmovna označila za teroristický. Nevidím důvod, proč by měli mít tolik majetku,“ řekl pro CNN Prima NEWS Kolář.

O nemovitostech, které Rusko vlastní v Praze, mluvil Kolář nedávno také v pořadu 360°:

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hloupý pubertální výstřelek, hodnotí expert dárek Pekarové pro Zelenského. Je mladá, dodal jiný

Současný poslanec za TOP 09 se v minulosti proslavil svým tvrdým postojem vůči Rusku. Během svého působení na radnici šestého městského obvodu se velmi zasadil o stržení kontroverzní sochy maršála Ivana Stěpanoviče Koněva. Od té doby se také zasazuje o to, aby Rusko mělo menší moc nad svým majetkem v České republice.

Jednou z možností je podle něj některé budovy vyvlastnit. „Celý spor ale dospěje k soudu. Tedy majetek budeme vymáhat touto cestou. Dalším scénářem je vést bilaterální jednání o účinnosti smluv, které se uzavřely v minulosti. Bavil jsem se s odborníky a podle morálních pohledů nebyly smlouvy uzavřené mezi státy v rovné pozici,“ řekl dále Kolář.

Československo totiž bylo v minulosti vůči Sovětskému svazu v podřízeném stavu. Kolář navíc připomíná, že od roku 1968 zde byla i cizí vojska, jež stát okupovala. „Cestou je i přijetí speciálního zákona, který by jasně řekl, že Česká republika chce svůj majetek zpět,“ dodal Kolář.

Záměr poslanec inicioval na sociálních sítích. Smlouvy o využívání budov probírají právníci, kteří hledají cesty, jak ruský majetek získat do českých rukou. „Cíl je jasný – nastudovat to a najít cesty, jak ty domy v Malé Moskvě, které jsou pro nás pro všechny bezpečnostním rizikem, Rusku zase vzít a začít je využívat pro Českou republiku, ne proti ní,“ uvedl Kolář.

Česko chce od Ruska peníze

Ministerstvo zahraničí zatím od Ruska požaduje částku přes 50 milionů korun za bezdůvodné obohacení. Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) totiž dříve zrušila usnesení ze 70. a 80. let minulého století, podle kterého mohl Sovětský svaz bezplatně využívat pozemky k diplomatickým účelům. Informoval o tom web iDnes.cz.

Zpravodajský portál Aktuálně.cz dříve upozornil, že Rusko je připravené o finančních požadavcích jednat. Jde tedy o posun, protože dříve o placení nechtěla ruská strana ani slyšet.

Tagy:
Československo TOP 09 Ondřej Kolář Sovětský svaz Česko Praha Rusko Poslanecká sněmovna ČR Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Ivan Stěpanovič Koněv