Hloupý pubertální výstřelek, hodnotí expert dárek Pekarové pro Zelenského. Je mladá, dodal jiný

Zelenskyj dostal od Pekarové tričko, že je Rusko teroristický stát.

Experti hodnotí dárek Pekarové Adamové pro Zelenského

Pubertální výstřelek a hloupé gesto. Takovými slovy okomentoval politolog Lukáš Valeš poněkud netradiční dárek od předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) pro ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který na dva dny navštívil Českou republiku. Zatímco samotnou přítomnost i průběh hodnotí expert kladně, ze strany vrcholové političky nebylo triko s nápisem příliš vhodné. Od předsedy horní komory Miloše Vystrčila dostal Zelenskyj symbolický klíč k Senátu.

Už samotná návštěva je podle politologa pozitivní. Pro vládu i prezidenta jde svým způsobem o ocenění nadstandardních vztahů mezi Českou republikou a Ukrajinou, které výrazně převyšují parametry klasického bilaterálního jednání mezi dvěma státy. „To všechno přinese kladné body vládě. Názorový protitábor ovšem bude kritizovat nadále,“ dodal Valeš.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zelenskyj dostal od Pekarové triko s ostrým vzkazem Putinovi. Chci inspirovat ostatní, řekla

Naopak neocenil kuriózní dárek ze strany předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové, která ukrajinské hlavě státu předala černé tričko s anglickým nápisem, že je Rusko teroristický stát. Odkazovala se tím na usnesení dolní komory z loňského listopadu, kdy poslanci svými hlasy takto označili současný ruský režim prezidenta Vladimira Putina.

„Dovolte mi subjektivní pohled – není to dobře. Předsedkyně Sněmovny je třetí nejvyšší ústavní činitel, kdyby dala tričko jako dárek mimo svou ústavní pravomoc, tak možná. Ale je představitelkou českého státu a ta stále má vztahy s Ruskou federací, a ještě na úrovni velvyslanců. Je to spíš takový pubertální výstřelek. To je poměrně hloupé gesto,“ pokračoval Valeš.

Podle politického marketéra Jakuba Horáka je to ale stále lepší dárek, než kdyby Pekarová věnovala Zelenskému tričko s Milošem Zemanem a nápisem „Zeman is Putin’s slut“ („Zeman je Putinova k*rva“). „Předsedkyně Sněmovny je taková mladá, co se týče věkového rozmezí českých politiků, a cílí na mladé voliče. Myslím, že se jim to bude líbit,“ řekl krátce Horák ve vysílání CNN Prima NEWS.

Než se Zelenskyj setkal s Pekarovou, zamířil také do Senátu, kde se setkal s předsedou horní komory Milošem Vystrčilem. I od něj se ukrajinský prezident dočkal speciálního daru v podobě symbolického klíče od Senátu.

Krymský summit bude v Praze

Pekarová Adamová nakonec před novináři vystoupila sama, jelikož se Zelenskyj přesouval z Česka na Slovensko. Předsedkyně Sněmovny sdělila, že na podzim plánuje zaštítit každoroční jednání tzv. Krymské platformy. Ta se bude v říjnu odehrávat právě v Praze.

„Ukrajinci nebojují jen sami za sebe, ale i za bezpečnost Evropy. Okupace jakéhokoliv území je něco, s čím se nesmíme smířit. Když se podíváme, kolik území Rusové okupují – včetně Krymu – jde skoro o rozlohu České republiky. To nám nemůže být lhostejné,“ podotkla šéfka horní komory. Zdůraznila, že se Česká republika chce více angažovat v tématu únosů ukrajinských dětí do Ruska, kterého se okupanti dopouštějí od začátku své invaze.

Tagy:
tričko prezident Ukrajina Sněmovna Markéta Pekarová Adamová Poslanecká sněmovna Volodymyr Zelenskyj Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Poslanecká sněmovna ČR