Putin naráží na tvrdý odpor. Dagestánci nechtějí narukovat do války a mlátí policisty

Protesty proti mobilizaci v ruském Dagestánu

"Dagestánci se bouří kvůli ruské mobilizaci"

Vyhlášená částečná mobilizace v Rusku vyvolala velkou vlnu nevole napříč celou federací. V řadě měst, ať už na Sibiři nebo v západních vyspělých městech jako Moskva či Petrohrad, vypukly demonstrace, které bezpečnostní složky prezidenta Vladimira Putina tvrdě potíraly. Daleko horší situace je však v kavkazském Dagestánu. Místní protesty a násilný odpor je totiž mnohem ostřejší, než se kterým se Rusové setkali jinde. Při střetech s policisty byly zraněny desítky lidí a už se rozjela i série zatýkání.

„Ne válce!“ zní heslo Dagestánců, kteří ve velkém vyšli do ulic, aby dali najevo svůj nesouhlas s částečnou mobilizací. I zde se proti nim postavili policisté s obušky. Ukázalo se ale, že Dagestánci z Kavkazu, kteří stejně jako jejich sousedé z Čečenska prosluli svou tvrdostí a bojovností, jsou nad jejich síly.

Na sociálních sítích se objevila celá řada videí, na nichž je patrné, že Dagestánci si odvody svých blízkých do ruské armády kvůli válce na Ukrajině nenechají líbit. A střetům se nevyhýbají ani ženy z této převážně muslimské autonomní oblasti Ruské federace. Na jednom z videí je vidět, kterak se právě ženy vrhly na jednoho z policistů, který se před nimi snaží utéct.

Ruským policistům a dalším příslušníkům bezpečnostních složek se sice daří mnoho z Dagestánců zadržet, ale ti i nadále dávají najevo svůj odpor. Na dalším z videí se zadržený muž i přesto, že jej strážci pořádku mají za zpacifikovaného, ještě snaží hlavičkovat jednoho z policistů, který ho předtím fackoval. Na jiném se protestujícím dokonce podařilo zadrženého odpůrce mobilizace z rukou policistů osvobodit.

A že ruským silám v této autonomní oblasti tečou nervy je jasně vidět a hlavně slyšet. Už několikrát se totiž bezpečnostní složky odhodlaly ke střelbě, kterou se snažily demonstranty zahnat. Není se čemu divit. Protestující se totiž vrhají na strážce pořádku a nic jim nedarují.

Do Machačkaly míří národní garda

Podle webu NEXTA do hlavního města Dagestánu Machačkaly, kde je aktuální epicentrum lokálního odporu, již dorazila ruská národní garda, která má policistům pomoci obnovit pořádek.

Místní vládce Sergej Melikov se však zároveň snažil Dagestánce uklidnit slovy, že se ruští verbíři při mobilizaci, při které měli brát i studenty, otce početných rodin a hlavně muže bez jakékoliv vojenské zkušenosti, dopustili omylů. Částečná mobilizace prezidenta Putina se totiž oficiálně má týkat jen záložáků či mužů, kteří za sebou vojenskou zkušenost již mají.

Podle informací, které vyplouvají na povrch, jsou však na mnoha místech Ruské federace do armády hnáni takřka všichni muži, na které náboráři narazí. Podle ministra obrany Sergeje Šojgua by v rámci částečné mobilizace mělo Rusko získat 300 tisíc nových mužů.

Z místní oblasti přitom podle ruskojazyčné verze BBC ani nyní nepochází velké množství vojáků ruské armády, kteří bojují na Ukrajině. Už delší dobu se tak Dagestán projevuje jako odbojná oblast federace.

Tagy: