Převrat v Rusku? Může přijít z byznysu, míní Zeman. Ruské uprchlíky před mobilizací by přijal

Miloš Zeman v Partii Terezie Tománkové na zámku v Lánech

PARTIE s prezidentem Milošem Zemanem 25.9.2022

Česká republika by měla přijímat Rusy prchající před mobilizací. Nejsou bezpečnostním rizikem, řekl v povolební Partii Terezie Tománkové prezident Miloš Zeman. Podotkl, že jestli má v Rusku dojít k nějaké větší změně, nejspíše nebudou iniciátory vojenské struktury, které ve válce spíše ukázaly svou neschopnost. Mnohem větší vliv by ale mohly mít vlivné osobnosti z tamějších byznysových kruhů, dodal ve vysílání CNN Prima NEWS.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) ve čtvrtek sdělil, že Rusové, kteří ze země utíkají kvůli tomu, že se chtějí vyhnout mobilizaci, nesplňují v ČR podmínky pro udělení humanitárního víza. S jeho postojem Zeman ale nesouhlasí.

„Myslím, že těmto lidem, podobně jako ukrajinským uprchlíkům, bychom víza dávat měli. Člověk, který prchá z Ruska, není bezpečnostní riziko,“ dodala hlava státu v živém vysílání z Lán na CNN Prima NEWS.

„Tato mobilizace zahrnuje přes milion vojáků, zcela jasně kanónenfutr se všemi důsledky,“ pokračoval Zeman s tím, že změna vedení v Rusku je možná, přičemž roli v tom může hrát buď armáda, nebo byznys. Šanci dává spíše vlivným oligarchům.

„Armáda však předvedla tak obrovskou neschopnost, že nebude iniciátorem jakékoli změny. Možnosti byznysu jsou sankcemi omezeny, to nemluvím o zabavování jachet. Pokud by došlo k politickým změnám, viděl bych to jako tlak ekonomických kruhů,“ zaspekuloval prezident.

Na konto ruských jaderných zbraní sdělil, že potenciální zmáčknutí pomyslného červeného tlačítka by mohlo mít dalekosáhlé následky. „Rusko může doufat v taktické než strategické jaderné zbraně. Podle mě by to znamenalo – a nepřeháním – třetí světovou válku,“ nastínil pochmurný scénář Zeman.

Rusové prchají i do Mongolska

Putin ve středu v televizním vystoupení uvedl, že vyhlášení částečné mobilizace je na obranu před Západem, který se podle něho snaží oslabit, rozdělit a zničit Rusko. Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua armáda povolá při mobilizaci 300 tisíc rezervistů.

Krátce po vyhlášení mobilizace se ale v několika městech odehrály protiválečné demonstrace, na kterých zakročila policie. Rusové, kteří nesouhlasí s mobilizací, se snažili dostat ze země a skupovali letenky. Řada Rusů rovněž zamířila k hranicím s Gruzií či Mongolskem, aby se vyhnuli narukování do armády. Na hraničních přechodech se tvořily hodinové fronty, letenky skokově zdražily.

Partii s prezidentem Zemanem si můžete poslechnout jako podcast:

Tagy: