Rusové nás zabíjeli na každém metru. Ukrajinský voják líčí těžké ztráty při tažení na Bachmut

Boje o Andrijivku si vyžádaly těžké ztráty na obou stranách

Ukrajinci prolomili ruskou obranu

Ukrajincům se minulý týden povedlo dobýt zpět obec Andrijivka nedaleko Bachmutu. Za úspěch ale draze zaplatili. „Rusové nás zabíjeli na každém metru,“ popsal pro agenturu Reuters krvavý postup jeden z ukrajinských vojáků.

„Je tam pásmo lesů, na které jsme už předtím dvakrát útočili. Když jsme do něj vstoupili, museli jsme postupovat další tři kilometry pod neustálou nepřátelskou palbou. Byly tam také drony a exploze nám způsobily velké ztráty,“ popsal pro Reuters voják Viktor. „Lidé si musí uvědomit, že na každém metru naši kluci umírali. Mnoho jich je zraněných,“ dodal.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinci zasáhli Černomořskou flotilu na Krymu, tvrdí gubernátor. Po sítích se šíří videa

Jeho jednotce se nakonec podařilo přes lesy probojovat. Hlavní útok ale museli kvůli tmě odložit až na ráno. Na Andrijivku pak společně s další jednotkou zaútočili z několika stran, Rusům nezbylo než se vzdát. „Vyšli ven a naši kluci je svázali. Situace pak byla pod kontrolou,“ řekl další voják Ilja.

Ukrajinskou armádou znovudobytá Andrijvka se nachází zhruba 10 kilometrů od Bachmutu, který mají nyní pod kontrolou Rusové. A právě tam se Ukrajinci podle Viktora chystají. „Získáme ho zpět, ale bude to těžké. Někdo si možná myslí, že protiofenziva a dobytí Bachmutu je hračka, že Rusy jen obejdeme, odřízneme a hotovo. Ale tak to není. Je to velmi obtížné a nestane se to za den, dva nebo týden,“ uzavřel Viktor.

Dobytí Andrijivky a sousední Kliščijivky představuje pro Rusy vážné problémy. „Tyto na první pohled malé osady byly důležitými prvky nepřátelské obranné linie od Bachmutu až po Horlivku. V důsledku úspěšných akcí našich jednotek byla proražena obranná linie nepřítele, kterou se nepřítel pokouší uzavřít a vrhl všechny dostupné zálohy do boje,“ uvedl v pondělí ukrajinský generál Oleksandr Syrskyj. Dodal, že v bojích u Bachmutu byly poraženy a zničeny některé z nejlepších ruských jednotek.

Polsko tento týden zastavilo vojenskou pomoc Ukrajině, více v reportáži:

Tagy:
smrt vojáci Ukrajina postup ztráty Rusko Andrijivka Bachmut Oleksandr Stanislavovyč Syrskyj