Rusové nemají dobré zbraně, chybí jim morálka. Chystá se něco významného, věští experti

Na Ukrajině se schyluje k významným bojům, shodli se ve Zprávách Plus armádní generál v záloze a vedoucí Katedry bezpečnostních studií CEVRO Institutu Jiří Šedivý a poradce předsedy sněmovního výboru pro evropské záležitosti Martin Svárovský. Zatímco Ukrajina očekává dodávky zbraní, Rusko jich takový dostatek nemá a v armádě polevuje i morálka, uvedli ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle Svárovského nemají Rusové moc možností, přišli o důstojnický sbor a chybí jim i bojová technika. „Rusko a jejich ofenziva může počítat jen s lidskou silou,“ uvedl. Ani na tu se ale nemohou úplně spolehnout. „Morálka ruských vojáků není vysoká, to víme moc dobře. Zároveň si musíme být vědomi, že ruský způsob velení je hodně blízko tomu, co se odehrávalo za druhé světové války,“ řekl ve Zprávách Plus Šedivý.

Oba se ve vysílání CNN Prima NEWS shodli, že se připravuje další akce a okolnosti nenahrávají vyjednávání. „Rusko a Ukrajina teď nemohou jednat. Jejich stanoviska jdou moc proti sobě. Rusko předpokládá úspěch a bude chtít, aby Ukrajina akceptovala jejich podmínky. Uvidíme, jaké zbraně přijdou. Je otázka času, jak dá Rusko svá vojska dohromady. Je ale jasné, že se vojáci chystají k něčemu významnému,“ dodal Šedivý.

Více se dozvíte v přiloženém videu.

Tagy: