Kulturní katastrofa v Oděse. Ruské bomby zničily umělecké muzeum v chráněné oblasti UNESCO

Při ruském ostřelování Oděsy na jihu Ukrajiny bylo v nedělních večerních hodinách poničeno tamní Národní umělecké muzeum. Instituce byla založena v roce 1899 a v pondělí 6. listopadu oslaví výročí vzniku, což ve svém příspěvku na Telegramu glosoval i gubernátor Oděské oblasti Oleh Kiper, který o útoku okupantů informoval. Muzeum se navíc nachází v chráněné oblasti UNESCO. Po okamžité reakci této evropské organizace nyní volá Emine Džaparová, náměstkyně ministra zahraničí Dmytra Kuleby. Při ruském útoku na město bylo zraněno osm lidí.

Jedna z nejdůležitějších oděských uměleckých galerií je umístěna v paláci, který byl vybudován na začátku 19. století. Před začátkem ruské invaze institut schraňoval přes 10 tisíc uměleckých děl od ruských i ukrajinských umělců, kteří tvořili v 19. i 20. století, připomíná agentura Reuters.

K TÉMATU: Ukrajinští hrdinové si přišli pro vyznamenání, přiletěla ruská střela a desítky jich zabila

Podle místních úřadů byly při útoku poničeny zdi a okna. „Dne 6. listopadu Oděské národní umělecké muzeum oslaví 124 let,“ informoval Kiper na svém Telegramu. „Vpředvečer 6. listopadu Rusové ‚poblahopřáli‘ naší architektonické památce střelou, která dopadla poblíž,“ dodal.

Záběry poničené galerie sdílel na sociální síti X i bývalý náměstek ministra vnitra Ukrajiny Anton Geraščenko. „Budova Národního muzea v Oděse, jež je součástí památek organizace UNESCO, byla výrazně poškozena,“ napsal s tím, že několik vícepodlažních obytných staveb v okolí bylo rovněž zasaženo tlakovou vlnou.

K útoku na historickou památku se vyjádřila i Džaparová. „Jsem opravdu pobouřena nočním útokem na budovu Národního muzea. Úmyslná destrukce kulturních objektů je zločinem proti ukrajinskému historickému dědictví,“ napsala na sociální síť X.

„Požadujeme nejen důslednou a okamžitou mezinárodní reakci, ale také pohotovou akci ze strany UNESCO,“ zdůraznila náměstkyně šéfa zahraničního resortu.

V nedaleké ulici zanechalo ostřelování několikametrovou prohlubeň. „Situace je již pod kontrolou. Bude ale nutné vše důkladně přezkoumat, abychom se ujistili, že je všechno v pořádku,“ uvedl pro ukrajinskou stanici Suspilne starosta Oděsy Hennadij Truchanov.

Město zasáhly podle vyjádření agentury RBK Ukrajina nejspíše rakety Oniks a Iskander. Ruské okupační jednotky zaútočily rovněž na oděský přístav, a to s využitím naváděných íránských dronů Šáhed. Podle informací Geraščenka bylo v souvislosti s nedělním útokem zraněno osm lidí, někteří z nich byli zasaženi šrapnely.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rusko chce dohodu a konec války, tvrdí ukrajinský analytik. Popsal čtyři signály z Kremlu

Tagy: