Rusové přebírají iniciativu. Ukrajinu nechají vyhladovět, řekl expert a nastínil vývoj bojů

Rakety jsou na Ukrajině velkým nebezpečím i pro pracovníky charitativních organizací.

Ve válce na Ukrajině se Rusové chopí iniciativy, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS vojenský analytik Matej Rafael Riško. Podle něj se zaměří na ničení infrastruktury a vyřazení z boje protivzdušné obrany.

Ve válce na Ukrajině by mohlo dojít ke zvratu, nastínil ve vysílání CNN Prima NEWS vojenský analytik Matej Rafael Riško. „V současné době se Ukrajina spíše blíží bodu kulminace a za chvíli pravděpodobně uvidíme, že Rusové přeberou iniciativu,“ řekl Riško.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trojitá deprese Ukrajiny. Šanci na porážku Putina už promarnila, napsal důstojník

Loni v zimě došlo na frontě k útlumu. To se letos podle Riška nestane. „Fronta je v zásadě statická. Rusové věří, že jsou schopni Ukrajinu v podstatě ‚vyhladovět‘. Budou pokračovat v podobné intenzitě používání raketových prostředků a dělostřelectva, k čemuž jim slouží i dodávky munice ze třetích zemí,“ popsal Riško s tím, že Ukrajina se bude snažit hlavně opevnit.

Rusko by se podle něj nyní mohlo zaměřit na ničení infrastruktury a bude se snažit vyřadit z boje ukrajinskou protivzdušnou obranu. „Dojde ke zvýšení útoků na infrastrukturu a protivzdušnou obranu, aby došlo k vyčerpání prostředků a potenciálnímu otevření nebe pro ruské letectvo,“ míní vojenský analytik.

Zároveň podotkl, že Rusko v posledních měsících relativně šetřilo zásoby raket dlouhého letu a balistické střely, jako například Iskander. „Kampaň podobné intenzity jsme teď poslední čtyři měsíce neviděli, takže si myslím, že dojde k zásadnímu zvratu a zima bude mnohem krutější, než byla loni,“ dodal Riško.

Podle něj i spolupracovníka CNN Prima NEWS Jiřího Justa používá Rusko stále stejnou taktiku. „Snaží se stále dobývat klíčová ukrajinská města nehledě na vysoké ztráty,“ popsal Just.

Tagy:
válka Ukrajina Jiří Just Rusko ruská invaze na Ukrajinu Matej Rafael Riško