Místo munice polní lopaty. Ruští branci si na Ukrajině pomáhají všemožnými způsoby

Ruští rezervisté podle britského ministerstva obrany pro boj zblízka na Ukrajině používají i polní lopaty. Úřad na webu britské vlády uvedl, že důvodem je nedostatek munice okupantů.

Britské ministerstvo obrany tvrdí, že někteří Rusové dostali nařízeno vyrazit do bojů na Ukrajině s krátkými střelnými zbraněmi a lopatami. Vychází z vyjádření mobilizovaných rezervistů z konce února.

K dispozici mají mít nástroj typu MPL-50, který se vyrábí již od roku 1869 a měří jen 50 cm. Informuje o tom web The Daily Mail. Používali ji již válečníci v Ruské říši a Sovětském svazu. „Smrtící účinek standardního zákopového nástroje MPL-50 je v Rusku až mytizovaný,“ napsalo britské ministerstvo na Twitter.

ČTĚTE TAKÉ:Bláto a díry v podlaze, ale teplo a bezpečí. Reportér přiblížil, jak žijí vojáci u Bachmutu

Resort obrany připomněl, že v posledních dnech došlo na frontě k nárůstu intenzity bojů zblízka. „Je to pravděpodobně důsledek toho, že ruské velení nadále trvá na ofenzivních akcích sestávajících z pěchoty s menší podporou dělostřelecké palby, protože Rusko má nedostatek munice,“ vysvětlil.

Vojenské ztráty

Od začátku ruské invaze ztratila Moskva přes 200 tisíc vojáků. Sdělil to vrchní velitel společných sil NATO v Evropě a velitel ozbrojených sil USA v Evropě generál Christopher Cavoli. Informovala o tom agentura Ukrinform.

„Podle názoru vrchního velitele sil NATO v Evropě se po ruském útoku na Ukrajinu musí NATO přizpůsobit nové realitě. Rozsah této války je neuvěřitelný,“ stojí ve zprávě. Cavoli tvrdí, že Rusko ztratilo více než dva tisíce bojových tanků, „zabitých nebo zraněných“ je přes 200 tisíc vojáků a více než 1 800 důstojníků. Podle amerického generála vypálí ruská armáda v průměru více než 23 tisíc dělostřeleckých střel denně.

Informace o ukrajinských ztrátách ani jedna ze strany bojů nezveřejňuje. Mezi obránci se podle vojenského experta Lukáše Visingra traduje, že „na jednoho mrtvého Ukrajince připadá deset mrtvých Rusů“. Uvedl to pro CNN Prima NEWS.

Tagy:
armáda zbraň Twitter Ukrajina Sovětský svaz BBC Rusko lopata ruská invaze na Ukrajinu Bachmut Institut pro studium války