Panický ústup Ukrajinců z Bachmutu se nekoná. Reportér popsal klíčovou taktiku obránců

Na Ukrajině pokračují tvrdé boje o Bachmut. Spekuluje se o tom, že se blíží jeho obklíčení, od obou stran ale přicházejí protichůdné zprávy. Podle reportéra CNN Prima NEWS Matyáše Zrna nejsou patrné známky panického ústupu z města. Pro Ukrajince je ale prý důležité udržet zásobovací koridor.

Reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno je nyní jen pár kilometrů od Bachmutu. „V pátek jsme natáčeli s jednotkou dronů čtyři kilometry od Bachmutu v obci Časov Jar,“ popsal Zrno s tím, že je v pravidelném kontaktu s vojáky, kteří slouží v Bachmutu a v rotacích se tam vracejí.

„Máme poměrně čerstvé zprávy. Ani ty ale nejsou jednoznačné. Rozhodně jsme ale nikde neviděli známky masového nebo panického ústupu z města,“ sdělil Zrno.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry z bojů: „Tváří v tvář“ s nepřítelem. Ukrajinské tanky rozdrtily konvoj okupantů

Zdůraznil, že je klíčové, jestli se Ukrajincům podaří udržet zásobovací koridor, který je současně asi čtyři kilometry široký. „Ukrajinci jsou schopni Bachmut bránit, je to zastavěný prostor, což je pro obranu ideální. Pokud by se ale Rusům podařilo koridor přetnout nebo zásadně ohrozit, pak by jednotky neměly jinou možnost, než se snažit včas dostat z města, aby nebojovaly v obklíčení,“ popsal reportér.

Pokud by totiž Ukrajinci zůstali v Bachmutu a nemohli zásobovat své jednotky, mohl by je potkat podobný osud jako vojáky v Mariupolu, kteří se po vyčerpání zásob museli vzdát.

O možném ústupu Ukrajinců mluví také americký Institut pro studium války (ISW), podle kterého se ukrajinské síly patrně chystají vytvořit podmínky pro řízený ústup bojem. Geolokační snímky podle ISW potvrzují, že ukrajinské jednotky v oblasti zničily dva důležité mosty – jeden přes řeku Bachmutivka v severovýchodní části města a druhý na silnici západně od Bachmutu do obce Chromove.

„Preventivní zničení mostů pravděpodobně ukazuje, že ukrajinské jednotky možná chtějí zpomalit přesun ruských sil na východě Bachmutu a omezit na západě ruským silám případné únikové cesty z Bachmutu,“ píše ISW.

Tagy:
válka Ukrajina CNN Prima NEWS Mariupol Matyáš Zrno Bachmut Časiv Jar Institut pro studium války