Bláto a díry v podlaze, ale teplo a bezpečí. Reportér přiblížil, jak žijí vojáci u Bachmutu

Díry v zablácené podlaze a žádné soukromí. Tak vypadá jeden z domů obývaný ukrajinskými vojáky poblíž Bachmutu. Uvnitř i přesto panuje dobrá nálada. Vodu si vojáci ohřívají ponornou topnou cívkou a jídla mají dost – a to včetně tradiční ukrajinské slaniny, klobás a brambor. Ubytování nedaleko města, v němž zuří nejkrvavější boje, navštívil reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno.

Jak žijí vojáci, když nejsou zrovna na frontě a jsou stažení několik kilometrů za linii? „Většinou obsadí nějaký starý prázdný dům nebo se domluví s majiteli za poměrně směšnou sumu. Situace tomu odpovídá. V některých místech se člověk například propadá. Na zemi je podlaha, všude bláto. Tomu se na Ukrajině nevyhnete,“ líčil z jednoho z využívaných domů Zrno.

V domech žijí obyčejní vojáci, o luxusu si mohou nechat zdát. „Jídla ale mají vždycky dost. Například americké polní dávky potravy, a kromě toho jim vždy dobrovolníci přinesou ukrajinské jídlo. V každém vojenském stavení najdeme slaninu, klobásy, brambory,“ pokračoval reportér.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putine, pomoz, velitelé jsou špatní. Rusové poslali zoufalé video, většina pak padla v boji

Vojáci se také musí umývat. „Koupelna opět není žádný luxus. Teplou vodu si vojáci připravují zvláštním způsobem – velkým ponorným vařičem, kterým si jí ohřívají a poté ji pouští do sprchy,“ vysvětlil. V domě je teplo, což je značná výhoda. „Jsou zde stará cihlová kamna a celá budova je do značné míry hliněná, takže dobře drží teplo,“ zmínil Zrno.

Každá jednotka si své bydlení upravuje po svém. „Například v tomto domě si hoši přinesli pasteveckou výzdobu. Jednotka před nimi se s tím tolik nepárala, zdi posprejovala různými nápisy,“ líčil. V armádě není žádné soukromí, vojáci leží na improvizovaných kavalcích jeden vedle druhého. „Na zdi mají jak ukrajinské vlajky, tak ukořistěné suvenýry. I za těchto podmínek se ale snaží žít jakž takž normální život. I alkohol se v době oficiální prohibice najde,“ dodal Zrno.

Tagy: