Rusové v potížích: Po vpádu Ukrajinců ke Kursku se evakuují i ze sousední Belgorodské oblasti

Ruské úřady se kvůli aktivitám ukrajinské armády rozhodly evakuovat příhraniční části Belgorodské oblasti, která sousedí s Ukrajinou. Na Telegramu to v pondělí podle agentury TASS uvedl gubernátor oblasti Vjačeslav Gladkov. Přilehlá ruská Kurská oblast čelí od minulého týdne rozsáhlému vpádu ukrajinských jednotek.

Moskva kvůli pátečnímu dění vyhlásila v Kurské oblasti nouzovou situaci federálního charakteru a uvedla, že tam přesouvá posily. Z regionu podle ní bylo evakuováno na 76 tisíc obyvatel.

ČTĚTE TAKÉ: Požár Záporožské jaderné elektrárny byl uhašen, tvrdí Rusové. Proč začala hořet, není jasné

„Je tu rušné ráno, nepřítel je aktivní na hranici Krasnojaružského okresu. Jsem si jistý, že naši vojáci udělají vše pro to, aby se s vznikající hrozbou vypořádali. Začínáme ale s přesunem tamních obyvatel do bezpečnějších míst,“ řekl podle agentury TASS Gladkov na videu zveřejněném na Telegramu. Z Belgorodské oblasti má být podle vyjádření Gladkova pro TASS evakuováno zhruba 9 000 dětí.

Telegramový kanál Baza s odvoláním na ruské vojenské zpravodaje píše, že ukrajinští vojáci se do Krasnojaružského okresu snažili proniknout přes jeden z hraničních přechodů s nasazením tanků, obrněných vozidel a pěchoty. K pondělnímu ránu se prý ale Ukrajincům nepodařilo na ruské území v těchto místech dostat.

Nikolaj Volobujev, šéf Belovského okresu v Kurské oblasti, uvedl, že v tomto okrese u hranic s Ukrajinou v neděli operovaly diverzní skupiny ukrajinské armády, což vyvolalo velký zmatek a paniku. Situace je podle něho „stabilní, ale velmi napjatá“. Pokračuje dobrovolná evakuace obyvatel regionu.

Rusové odráželi útok dronů

Ruskojazyčný servis BBC píše, že o proniknutí ukrajinských vojáků do Belovského okresu v neděli nejdříve informovali ruští váleční zpravodajové, pak se ale od svých zpráv distancovali. A ministerstvo obrany v Moskvě v neděli odpoledne uvedlo, že ukrajinský „pokus o průlom“ do Belovského okresu ruská armáda zmařila.

Ruské ministerstvo obrany v pondělí rovněž uvedlo, že protivzdušná obrana během noci sestřelila 18 ukrajinských dronů nad třemi ruskými oblastmi – Belgorodskou, Kurskou a Voroněžskou. Ruskojazyčný server BBC zároveň upozornil, že nálety bezpilotních letounů a sestřelení čtyř z nich ohlásily i úřady v Rostovské oblasti.

Zprávy o ukrajinských dronech během noci přicházely z různých oblastí Ruska. Protivzdušná obrana podle zatím neověřených informací pracovala i u Moskvy, poblíž vojenského letiště Čkalovskij, píše BBC.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zoufalý úkryt v troskách okupantům nepomohl, ukazují záběry. Dohnal je úder dronů

Tagy:
armáda Moskva dron politika obrana vláda Rusko ozbrojený konflikt Vjačeslav Vladimirovič Gladkov Belgorodská oblast Ministerstvo obrany Ruské federace konflikt, válka a mír