Ruská armáda se u Avdijivky nezastavila. Útočí na dalších místech, potvrzují obě strany

Ruská ofenziva v oblasti Avdijivky pokračuje i poté, co ruské síly toto východoukrajinské město v uplynulých dnech zcela ovládly. Shodují se na tom ukrajinské i ruské zdroje.

„V oblasti Avdijivky odrazila ukrajinská armáda 14 útoků okupantů u Lastočkyne,“ sdělil velitel uskupení ukrajinských sil generál Oleksandr Tarnavskyj na telegramovém účtu. Vesnice Lastočkyne leží necelé dva kilometry západně od severní části Avdijivky.

K TÉMATU: Tank Václav řádí na Ukrajině. Podívejte se na unikátní záběry, jak likvidoval okupanty

Podle něj se Rusové pokoušejí o postup také u Marjinky v Doněcké oblasti. Zopakoval také dřívější tvrzení ukrajinské armády, že síly obránců odrazily mohutný útok u vesnice Robotyne v Záporožské oblasti.

Ruské ministerstvo obrany podle agentury TASS v neděli potvrdilo sobotní informace, že ruské síly zcela ovládly Avdijivku a postoupily v tomto úseku o 8,6 kilometru dále. Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov uvedl, že ofenziva v tomto sektoru pokračuje a že ruské síly nedovolí Ukrajincům opevnit se na nových pozicích.

Ruská televize odvysílala záběry, na nichž je vidět, jak ruští vojáci stahují v Avdijivce modro-žluté ukrajinské vlajky a vyvěšují bílo-modro-červené ruské vlajky. Ta podle ruských médií zavlála i nad areálem avdijivské koksovny, která bývala největší v Evropě.

Někteří ruští činitelé ale v neděli uvedli, že v areálu koksovny se stále ukrývá blíže neupřesněný počet ukrajinských vojáků. „Podnikáme opatření, abychom zcela vyčistili město od ozbrojenců a zablokovali ukrajinské vojáky, kteří město opustili a uchýlili se do koksovny a chemické továrny,“ sdělil podle agentury Reuters mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

„Nyní probíhá intenzivní čištění koksovny Avdijivka od ukrajinských jednotek,“ citovala agentura TASS poradce šéfa ruské okupační správy Doněcké oblasti Igora Kimakovského. Ukrajina tyto zprávy nekomentovala.

Rusko: Ústup Ukrajinců z Avdijivky byl chaotický

Hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj v sobotu sdělil, že ukrajinské jednotky se stáhly z Avdijivky v Doněcké oblasti, aby nebyly obklíčeny. Šlo o největší změnu na frontě od května 2023, kdy Rusové po dlouhých krvavých bojích dobyli Bachmut.

Rusko uvedlo, že ústup Ukrajinců z Avdijivky byl spěšný a chaotický a že někteří ukrajinští vojáci nechali na místě své zbraně. Ukrajinská armáda připustila, že si stahování vyžádalo jisté ztráty, ale situace se již podle ní do jisté míry stabilizovala.

Avdijivka leží severně od města Doněck, které proruské síly ovládly už v roce 2014. Rusové na dobře opevněné ukrajinské pozice útočili nepřetržitě a s vysokou intenzitou od října loňského roku. Tarnavskyj v neděli rovněž na Telegramu uvedl, že avdijivská „obranná operace“ způsobila Rusům ztráty přes 47 tisíc vojáků, 364 tanků, 748 obrněných vozidel, 248 dělostřeleckých systémů a pěti letadel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusové spáchali další válečný zločin, zastřelili dva zajatce, tvrdí Ukrajinci. Ukázali video

Tagy:
armáda Ukrajina Dmitrij Peskov Rusko Doněck Doněcká oblast ruská invaze na Ukrajinu Avdijivka Záporožská oblast Marjinka ofenziva Oleksandr Stanislavovyč Syrskyj Robotyne Lastočkyne